Inhoudsopgave
- 1 Waar komt koolstofdioxide vrij?
- 2 Hoe ontstaat CO²?
- 3 Waar en wanneer ontstaat CO2?
- 4 Waar kan CO ontstaan?
- 5 Hoe ontstaat CO2 in huis?
- 6 Welke lucht bevat meer koolstofdioxide ingeademde of uitgeademde lucht?
- 7 Wat is koolstofdioxide zwaarder dan lucht?
- 8 Waarom wordt koolstofdioxide gebruikt in brandblussers?
Waar komt koolstofdioxide vrij?
Koolstofdioxide ontstaat bij diverse natuurlijke processen, onder andere bij savanne- en bosbranden, uitstoot door vulkanen, verteringsprocessen in natte oerwouden en mangroven, en komt vrij via CO2-uitwisseling met de zeeën en oceanen.
Hoe ontstaat CO²?
Bij de verbranding van brandstoffen worden losse koolstofatomen (C) uit hun meestal lange ketens losgebroken door twee zuurstofatomen (O), om samen een nieuwe verbinding te maken: C + O2 = CO2. Bij dit proces komt energie vrij.
Waar en wanneer ontstaat CO2?
Bij de normale verbranding van koolstofhoudende brandstoffen zoals hout, kolen, aardgas, butaangas, propaangas of stookolie, ontstaat koolstofdioxide (CO2). Wanneer de verbranding door gebrek aan zuurstof onvolledig is, ontstaat koolstofmonoxide (CO).
Waar komen de extra koolstofdioxide en waterdamp in uitgeademde lucht vandaan?
De koolstofdioxide ontstaat wanneer de lichaamscellen het zuurstof gebruiken. Dit zijn de reststoffen die je uitademt. In deze uitgeademde lucht zit naast koolstofdioxide ook nog zuurstof. Dit komt omdat je maar een vijfde van de aanwezige zuurstof gebruikt.
Is CO2 een gevaarlijke stof?
CO2 is niet explosief of brandbaar, maar in hoge concentraties wel schadelijk voor mensen omdat het zuurstof kan verdringen en inwerkt op het centrale zenuwstelsel. Daarom wordt er vanuit externe veiligheid aandacht besteed aan grootschalige opslag en transport van CO2.
Waar kan CO ontstaan?
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld olie, gas en hout. Onvolledige verbranding treedt op als er te weinig aanvoer van zuurstof is. Dit kan het geval zijn in een slecht geventileerde ruimte of bij slecht onderhouden of verkeerd aangesloten gasgestookte toestellen.
Hoe ontstaat CO2 in huis?
CO2-gehalte in huis Een goede indicatie van de luchtkwaliteit in huis is het CO2-gehalte. In een niet-geventileerde ruimte waar mensen verblijven en CO2 (koolstofdioxide) uitademen loopt het CO2-gehalte langzaam op.
Welke lucht bevat meer koolstofdioxide ingeademde of uitgeademde lucht?
In uitgeademde lucht zit 5% koolstofdioxide. Met dit kalkwater hebben we dus aangetoond, dat er meer koolstofdioxide zit in uitgeademde lucht dan in ingeademde lucht.
Wat adem je uit kooldioxide?
De longen bevatten longblaasjes waar de gaswisseling plaatsvindt. Hierbij wordt zuurstof vanuit de lucht opgenomen in het bloed en koolstofdioxide afgegeven aan de lucht. De zuurstofarme en koolzuurrijke lucht adem je weer uit.
Wat is kooldioxide opgelost in water?
Enkele toepassingen. Koolstofdioxide opgelost in water vormt koolzuur of diwaterstofcarbonaat (H 2 CO 3 ). Soms wordt kooldioxide zelf – foutief – koolzuur genoemd (koolzuurgas zou correct zijn). Kooldioxide wordt veel gebruikt in frisdranken. Het toevoegen van koolstofdioxide onder druk aan dranken voor de prik, wordt carboniseren genoemd.
Wat is koolstofdioxide zwaarder dan lucht?
Koolstofdioxide is zwaarder dan lucht en kan zich ophopen in grotten en (wijn)kelders. Een voorbeeld is de zogenaamde Hondsgrot bij Napels , waar de bodem bedekt is met een deken van kooldioxide. Mensen overleven een bezoek aan de grot, maar honden stikken direct, doordat ze zich met hun kop dichter bij de grond bevinden.
Waarom wordt koolstofdioxide gebruikt in brandblussers?
Koolstofdioxide wordt in sommige typen brandblussers gebruikt om vuur te bestrijden, met name indien water gevaarlijk zou zijn als blusmiddel, doordat het chemische reacties veroorzaakt, stroom geleidt of grote schade kan veroorzaken, zoals in papieren archieven.