Inhoudsopgave
Waar komt het woord angst vandaan?
Het Neder- landse woord angst is afkomstig van ‘anxius’ (Kerklatijn) en ‘angor’ (Latijn): bezorgd, verontrust, ongemakkelijk of voorzichtig. Bij bezorgdheid of bange voorgevoelens gaat het om angst voor mogelijk toekomstige gebeurtenissen.
Wat is de betekenis van het woord paniek?
plotselinge, algemene en hevige schrik of angst, veroorzaakt door een reƫel of verondersteld gevaar. Het eponiem dankt zijn naam aan de herdersgod Pan, die de Perzen in de slag bij Marathon (490 v. Chr.)
Wat te doen bij in paniek raken?
Een paniekaanval is een snel opkomende, heftige angst die je zomaar lijkt te overvallen. Je bent bang om de controle te verliezen, om gek te worden of misschien wel dood te gaan. Paniekaanvallen zijn heel intens en erg beangstigend. Zo beangstigend dat je een sterke angst voor de angst ontwikkelt.
Wat betekent het woord angst?
Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.
Wat is de oorzaak van angststoornissen?
Een angststoornis kan ontstaan na een ernstige, ingrijpende gebeurtenis waarin iemand heel bang was (psychotrauma). Een angststoornis kan ook ontstaan door een lichamelijke ziekte, het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of het gebruik van drugs.
Hoe raak ik minder snel in paniek?
Tips voor als u een paniekaanval krijgt:
- Probeer rustig te ademen. Neem bijvoorbeeld 3 seconden om in te ademen en 6 seconden om uit te ademen.
- Doe iets waardoor u minder let op uw hartslag en ademhaling: Neem bijvoorbeeld een slok water.
- Het helpt om te weten dat de paniek na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt.