Waar komt difterie nog voor?

Waar komt difterie nog voor?

Difterie of kroep is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Difterie komt tegenwoordig in Nederland en de rest van West-Europa weinig meer voor. In Oost-Europa en veel niet-westerse landen loopt u echter wel risico op een difterie-besmetting.

Kunnen volwassenen difterie krijgen?

In tegenstelling tot Afrikaanse landen is in de meeste Westerse landen difterie zeldzaam. Dit dankzij de zogenaamde DTP-vaccinatie, waarbij onder andere tegen difterie wordt ingeënt. Desondanks kunnen nog steeds zowel baby’s en kinderen als volwassen difterie krijgen.

Is kroep dodelijk?

Deze complicaties kunnen dodelijk zijn: 3 tot 12% van de niet-gevaccineerde personen die de ziekte doormaken, sterft eraan. Iemand met kroep die ernstige complicaties overleeft, herstelt meestal zonder restletsels. Zijn er toch restletsels, dan gaat het meestal om hartfalen.

Wat zijn de symptomen van kroep?

Klachten en symptomen Kenmerkend voor kroep zijn een blafhoest, stridor, heesheid en moeite met ademhalen, verschijnselen die ’s nachts vaak erger worden. De blafhoest wordt vaak beschreven als de roep van een zeehond of zeeleeuw.

Hoe lang werkt difterie vaccinatie?

De meeste mensen zijn als kind tegen difterie en tetanus gevaccineerd via het Rijksvaccinatieprogramma. Na de laatste vaccinatie op het negende jaar houdt de bescherming tegen deze ziektes tien jaar aan.

Hoe lang bestaat difterie?

De incubatietijd van difterie is meestal 2-5 dagen, nooit langer dan 7 dagen, waarbij de eerste symptomen vaak bestaan uit moeilijk slikken en een zere keel….

Difterie
eMedicine emerg/138med/459 oph/674 ped/596
Portaal Geneeskunde

Wie kan difterie krijgen?

Wie krijgt difterie? Iedereen die niet gevaccineerd is, kan difterie oplopen. Vooral jonge baby’s en ouderen lopen het risico zeer ernstig ziek te worden van een besmetting. De bacterie wordt soms gevonden bij runderen, paarden, geiten en schapen.

Wat kun je doen bij kroep?

Wat kunt u zelf doen bij pseudokroep?

  1. Blijf rustig.
  2. Probeer uw kind af te leiden, bijvoorbeeld met een knuffelbeest, een boek of een speeltje.
  3. Soms helpt warme, vochtige lucht om minder te hoesten.
  4. Stoom nooit bij een speciale keukenkraan met kokend water (cooker).
  5. Gebruik geen menthol bij het stomen.