Inhoudsopgave
Waar komt de warmte op aarde vandaan?
Aardwarmte komt voor een relatief gering deel (30%) voort uit de restwarmte van de tijd van het ontstaan van de aarde (accretie), voor een groter deel (70%) uit radioactiefvervalprocessen, die in de aardkorst al vele miljoenen jaren voortdurend warmte hebben opgewekt en dit vandaag nog steeds doen.
Waar komt de warmte vandaan van de zon?
In de kern van de zon is het 15 miljoen graden Celsius. (De stralingszone is het deel van de zon dat de energie de kern uitleidt) en in de convectiezone wordt die warmte naar de fotosfeer vervoerd. Dat is het deel van de zon dat warmte en licht afgeeft en die is 6000 graden Celsius.
Wat zit er in het binnenste van de aarde?
De binnenkern van de aarde is een massieve bal van ijzer en nikkel. De druk in die kern is zó groot dat ‘ie – ondanks de enorme hitte – niet smelt. In de buitenkern is de druk minder groot, daar is de massa wél gesmolten. Om de aardkern heen zit een dikke laag gesteente die ook heel heet is.
Is de aarde een terrestrische planeet?
De Aarde is een terrestrische planeet, dat wil zeggen dat ze bestaat uit gesteente in plaats van gassen, zoals een gasreus als Jupiter. De Aarde is in diameter, massa, gemiddelde dichtheid, zwaartekracht en sterkte van haar magnetisch veld de grootste van de vier terrestrische planeten in het zonnestelsel.
Wat is de planeet Aarde?
Aarde (planeet) De Aarde (soms de wereld of Terra genoemd) is vanaf de Zon gerekend de derde planeet van ons zonnestelsel. Hierin behoort ze tot de naar haar genoemde “aardse planeten”, waarvan ze zowel qua massa als qua volume de grootste is. Op de Aarde komt leven voor: ze is de woonplaats van miljoenen soorten organismen.
Wat is de zwaartekracht van de aarde?
De Aarde is in diameter, massa, gemiddelde dichtheid, zwaartekracht en sterkte van haar magnetisch veld de grootste van de vier terrestrische planeten in het zonnestelsel. Afwijkingen van de gemiddelde zwaartekracht in de Zuidelijke Oceaan in valse kleuren. De grootte van de afwijkingen loopt van −30 mGal (magenta) tot +30 mGal (rood).