Inhoudsopgave
Waar komen illegalen vandaan?
Wie zijn de illegalen? Het merendeel van de illegalen (circa 60 procent volgens LOS) heeft ooit vergeefs een asielverzoek ingediend. De rest komt op een andere manier binnen of laat een gewone verblijfsvergunning verlopen. Zij hebben een vertrekplicht, maar illegaliteit op zich is niet strafbaar.
Wat gebeurt er als iemand illegaal is in Nederland?
Verblijf in Nederland met ongewenstverklaring is een misdrijf. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden of een boete van maximaal € 7.600,-. Dat komt bovenop eventuele vreemdelingendetentie.
Wie zijn ongedocumenteerden?
Onder ongedocumenteerden worden personen verstaan die afkomstig zijn uit niet-EU landen en die in Nederland verblijven zonder geldige verblijfsvergunning. Dit zijn voor een deel uitgeprocedeerde azielzoekers, maar het kunnen ook migranten zijn die nooit asiel of een andere vergunning tot verblijf hebben aangevraagd.
Hoe lang geldt het inreisverbod?
Hoe lang een inreisverbod duurt 1 jaar: bij een overstay van meer dan 3 tot 90 dagen. 2 jaar: standaard periode (bijvoorbeeld bij een overstay van meer dan 90 dagen). 10 jaar: als u een gevaar bent voor de openbare orde.
Wat is gevaar voor de openbare orde?
In Nederland wordt als gevaar voor de openbare orde aangemerkt ‘iedere door de korpschef bevestigde verdenking en veroordeling ter zake van een naar nationaal recht als misdrijf strafbaar feit’. In het kader van het terugkeerbesluit waarin de vertrektermijn is bepaald, vindt geen nader individueel onderzoek plaats.
Waar verblijven illegalen?
Opvanglocaties afgewezen asielzoekers Afgewezen asielzoekers verblijven tijdens hun vertrektermijn in een opvanglocatie van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Wanneer de vertrektermijn is verlopen en de vreemdeling Nederland niet heeft verlaten, eindigt de opvang.
Hebben illegalen recht op zorg?
Medische zorg illegalen Mensen die illegaal in Nederland verblijven, kunnen geen zorgverzekering afsluiten (onverzekerde vreemdelingen). Zij krijgen wel medisch noodzakelijke hulp. De behandelend arts bepaalt of daar sprake van is. De kosten moet de vreemdeling zelf betalen.
Welke rechten heeft een illegaal?
Er zijn uitzonderingen: illegale vreemdelingen hebben wel recht op ‘medisch noodzakelijke’ zorg en rechtsbijstand, en illegaal verblijvende kinderen (onder de 18 jaar) zijn leerplichtig en hebben recht op onderwijs. Medici en ziekenhuizen zijn verplicht elke patiënt met acute en ernstige klachten hulp te verlenen.
Wat als je illegaal in Belgie verblijft?
Als je illegaal in België verblijft, kan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) je een bevel om het grondgebied te verlaten (BGV) geven. Het bevel vermeldt de termijn die je hebt om dat vrijwillig te doen. In principe is dat 30 dagen. Die termijn kan ook korter zijn: 7 dagen of zelfs 0 dagen.