Inhoudsopgave
Waar komen fobieën vandaan?
Er bestaat niet 1 specifieke oorzaak die een fobie veroorzaakt, voor veel soorten is zelfs helemaal geen duidelijke oorzaak te vinden. Wel bestaan er risicofactoren voor het ontwikkelen van fobieën, dit zijn bijvoorbeeld een traumatische ervaring, aangeleerd gedrag of erfelijkheid.
Waarom ervaren we angst?
Angst is een natuurlijke reactie van het lichaam op gevaar. Je kunt het vergelijken met een intern alarmsysteem. Het gaat af wanneer je een onveilige situatie waarneemt en actie nodig is. Je hart gaat sneller kloppen, je krijgt het warm, je ademhaling wordt hoger, je spieren spannen zich aan: vecht je of vlucht je?
Wat houd fobie in?
Mensen met een fobie zijn bang voor specifieke dingen, dieren of situaties. Deze angst kan samengaan met lichamelijke verschijnselen als hevig transpireren, hartkloppingen, een drukkend gevoel op de borst en paniekgevoelens.
Wat is de angst voor lange woorden?
Dan heeft u mogelijk een fobie voor lange woorden. Daar valt mee te leven, ware het niet dat deze aandoening een naam heeft die de patiënt de stuipen op het lijf jaagt: hippopotomonstrosesquippedaliofobie.
Wat zijn de gevolgen van een angststoornis?
Hierdoor kun je verschillende lichamelijke klachten ontwikkelen, zoals buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Daarnaast zijn er verbanden aangetoond tussen angststoornissen en onder andere hartproblemen, luchtwegaandoeningen en vermoeidheidsklachten.
Wat kun je doen aan een fobie?
Adviezen bij een specifieke fobie
- Steun zoeken bij mensen die u vertrouwt. Leg uit waar u last van heeft.
- Zo veel mogelijk alles blijven doen. Door de dingen te blijven doen die u eng vindt, leert u met de spanning omgaan.
- Uw gedachten proberen te veranderen.
Hoe behandel je een fobie?
Een specifieke fobie kan op twee manieren behandeld worden: met gedragstherapie of met medicijnen. Gedragstherapie heeft de voorkeur, medicijnen zijn alleen aan te raden wanneer je geen baat hebt bij therapie. Er bestaan verschillende vormen van gedragstherapie.
Wat is het moeilijkste woord in Nederland?
Meteorologisch is volgens de lezers en volgers van Onze Taal het moeilijkst uitspreekbare woord van het Nederlands. Dat maakte fonoloog en Onze Taal-medewerker Marc van Oostendorp zaterdag 18 april bekend in het radioprogramma De Taalstaat. Meteorologisch haalde ruim eenderde van de stemmen (35%).