Waar komen de narcissen vandaan?

Waar komen de narcissen vandaan?

De wilde narcis (Narcissus pseudonarcissus subsp. pseudonarcissus) is een bolgewas uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae). De wilde narcis komt oorspronkelijk voor in weilanden, bossen en op rotsige plekken. De wilde variant staat op de Nederlandse Rode Lijst als zeer zeldzaam en sterk afgenomen.

Hoe vermeerder je narcissen?

Narcissen vermeerderen De beste manier om narcissen te vermeerderen, is door de bollen uit te graven en te verdelen als ze niet meer actief zijn. Door de bollen te verdelen terwijl het vergelende blad er nog aan zit, weet je waar je moet graven en voorkom je dat je met je gereedschap een bol doorboort.

Hoe verspreiden narcissen zich?

Als bloembollen te dicht op elkaar staan, bloeien ze met kleinere bloemen. Om dit te voorkomen kunnen grote pollen/kluiten worden gedeeld/gescheurd. Krokussen, sneeuwklokjes, blauwe druifjes, narcissen, tulpen, boshyacinten, zomerklokjes en sierui kunnen worden vermeerderd door het delen/scheuren van grote pollen.

Wat moet je doen als narcissen zijn uitgebloeid?

Is de narcis uitgebloeid? Dan kan je de bloemenstelen wegknippen, maar laat de loof nog even staan! Het is belangrijk dat je de loof van de bolbloemen de tijd geeft om geel te worden. Dit staat misschien niet even mooi in de tuin, maar het is wel het beste voor de bol.

Wat is een narcist bloem?

Aphrodite verandert hem na zijn dood in een gele bloem (de narcis) zodat hij altijd herinnerd zou worden. De psychiater Sigmund Freud maakte gebruik van het verhaal van Narcissus toen hij een benaming wilde vinden voor mensen die voortdurend bezig zijn met hun eigen schoonheid of grootheid. Hij noemde hen narcisten.

Hoe lang gaan blauwe druifjes mee?

Blauwe druifjes of muscari geven het startschot van een periode vol bloemen en bloesems. Ze zijn bijzonder goed bestand tegen de koude en kunnen al bloeien in februari. De meest gangbare bloeiperiode is echter maart tot en met mei, afhankelijk van de soort.

Welke bloembollen vermeerderen zichzelf?

Bij de gladiool verloopt de natuurlijke vermeerdering het snelst. Eén flinke gladiolenknol kan al snel enkele tientallen kleine knolletjes ( de zogenaamde kralen) produceren. Bij de hoofdgewassen lelie en hyacint moeten de telers de vermeerdering een handje helpen. Hyacinten geven nauwelijks kleine bollen.

Kan je bloembollen laten zitten?

Hoe fijn is het als je daar meerdere jaren van kunt genieten. Sommige voorjaarsbollen, zoals narcissen en krokusjes, kun je in de grond laten zitten, maar de meeste zomerbollen en -knollen zoals dahlia’s en gladiolen zijn vorstgevoelig en overleven het meestal niet als je ze in de grond laat zitten.