Inhoudsopgave
Waar komen de Byzantijnen vandaan?
In werkelijkheid was de stad Būzántion rond 650 v. Chr. gesticht door Griekse kolonisten uit Megara. Als eindpunt van het Byzantijnse Rijk of Oost-Romeinse Rijk geldt het jaar 1453, toen Ottomaanse Turken de stad Constantinopel veroverden.
Waarom Byzantijnse Rijk?
Het Byzantijnse rijk vormde lange tijd een buffer tussen West-Europa en het Arabische Rijk en Centraal-Aziatische rijken als de Seltsjoeken en Mongolen. Het Byzantijnse Rijk had een grote invloed op de cultuur en kennis in West-Europa.
Waarom was Constantinopel zo belangrijk?
De Byzantijnse hoofdstad Constantinopel was een belangrijk handelskruispunt. Koopvaarders die van de Zwarte Zee naar de Middellandse Zee voeren of andersom moesten deze stad passeren en ook de handel tussen Europa en Azië verliep grotendeels langs Constantinopel.
Waar is Constantinopel?
Constantinopel (Grieks: Κωνσταντινούπολις, Kōnstantinoúpolis; Latijn: Nova Roma of Constantinopolis; Ottomaans: قسطنطینیه, Kostantiniyye) is in het Nederlands niet langer gebruikte naam van de stad Istanboel, die gelegen is tussen de Zwarte Zee en de Zee van Marmara.
Wat is de nieuwe naam voor de stad Byzantium?
De Romeinse keizer Constantijn de Grote (ca. 285-337) maakte van het strategisch gelegen Byzantium een geheel nieuwe stad en noemde haar Nova Roma (Nieuw Rome). Na de dood van Constantijn werd Byzantium officieel Constantinopel genoemd (van het Griekse Konstantinoupolis, dat ‘Stad van Constantijn’ betekent).
Waarom is het Romeinse Rijk gesplitst?
Er waren hier meerdere redenen voor: Verdeling van het Rijk tussen Oost en West. De Romeinen werden steeds minder rijk doordat hun oorlogen duurder werden en er steeds minder belasting werd opgehaald. Het was daarom te duur om het hele Rijk vanuit één plek te besturen.
Wat betekent Byzantijns?
Byzantijns met een hoofdletter verwijst naar het Byzantijnse Rijk, het oostelijke Romeinse Rijk (van de vierde tot de vijftiende eeuw). Het was genoemd naar de hoofdstad Byzantium (het huidige Istanbul). In Byzantijnse tijden werd er veel gediscussieerd over de toen nog nieuwe christelijke theologie.