Inhoudsopgave
Waar kan ik de bestemming van een perceel vinden?
De eerste mogelijkheid is om bij de gemeente de bestemming op te vragen. U kunt hiervoor bellen naar de gemeente. Een grotere gemeente heeft meestal een aparte afdeling die informatie over bestemmingsplannen verschaft. Anders kunt u het opvragen bij de afdeling Bouwen en Wonen.
Wat is de bestemming van mijn huis?
Je kunt het bestemmingsplan van jouw gemeente online opvragen op ruimtelijkeplannen.nl. Vaak staan bestemmingsplannen ook op de website van de gemeente. Een papieren versie van het bestemmingsplan kun je bekijken op het gemeentehuis of stadskantoor. Je kunt een kopie laten maken, maar dat kost meestal wel geld.
Waar kun je een bestemmingsplan inzien?
U kunt de bestemmingsplannen van provincies, gemeenten en Rijk inzien op de website Ruimtelijkeplannen.nl . Ook kunt u bij uw eigen gemeente structuurvisies en (ontwerp)bestemmingsplannen van uw omgeving bekijken. In een structuurvisie staat een beschrijving van toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen.
Welke soorten bestemmingsplannen zijn er?
Specifieke soorten plannen
- een bestemmingsplan dat voor de hele gemeente de archeologische waarden beschermt.
- een bestemmingsplan dat voor alle woonbestemmingen voorziet in een nieuwe erfbebouwingsregeling.
- een bestemmingsplan dat een nieuwe zone industrielawaai vastlegt.
Wat betekent bestemmingsplan Centrum?
Stel jezelf de volgende vragen als het bestemmingsplan over een stads- of dorpscentrum of winkelgebied gaat. Houd de toelichting en de regels van het plan bij de hand. Het stadscentrum, de dorpskern of een winkelgebied heeft vaak de bestemming ‘Centrumdoeleinden’, ‘Detailhandel’ of ‘Horeca’.
Kan een perceel meerdere bestemmingen hebben?
Alleen in bijzondere situaties zal het bestemmingsplan een bijzondere regeling geven, bijvoorbeeld als een deel van een perceel in een weiland, bos, duingebied of binnenstedelijke groengebied ligt. percelen bij een hoofdgebouw geheel of gedeeltelijk een andere bestemming te geven dan de bestemming van het hoofdgebouw.
Hoe weet ik de bestemming van een pand?
Heeft u een pand of locatie op het oog, zoek deze dan op de plankaart van uw gemeente op. De kleur op de kaart geeft de bestemming aan. Bijvoorbeeld: geel is “wonen” en paars is “bedrijven”. Vervolgens kunt u in de regels lezen wat elke bestemming betekent: wat mag wel en wat mag niet op de locatie.
Wat is een Enkelbestemming?
Een belangrijk begrip, want de enkelbestemming geeft aan wat je op een bepaalde locatie wel en niet mag doen. De enkelbestemming van een locatie kan ‘wonen’ zijn, maar bijvoorbeeld ook ‘bedrijven’, ‘recreatie’, ‘water’ of ‘groen’.
Hoe lees je een bestemmingsplan?
Je kunt het bestemmingsplan namelijk ook online inzien, op www.ruimtelijkeplannen.nl. Je kunt hier zelf de bovenstaande onderdelen bekijken. Bijvoorbeeld de plankaart en de daar aan vast hangende regels die door de gemeente zijn opgesteld. Je checkt hier dus welke bestemming je grond heeft en welke regels er gelden.
Hoe bestemmingsplan lezen?
Het lezen van een bestemmingsplan Wonen is geel, tuin is licht groen, verkeer is grijs enzovoort. Voor u van belang zijn: Bestemming zoals Wonen, Gemengde Doelstellingen en Tuin. Regels met o.a. hoogtematen, bouwoppervlakte, gebruik.