Inhoudsopgave
Waar is een windmolen van gemaakt?
Een windturbine bestaat grofweg uit drie onderdelen: de draaiende rotor met de rotorbladen, de gondel en de mast. De wind brengt de rotorbladen aan het draaien; een naaf (of as) brengt die beweging via tandwielen over op een elektriciteitsgenerator die in de gondel zit.
Hoeveel brengt een windmolen op?
Tegenwoordig is het gemiddelde vermogen van een Nederlandse windmolen ongeveer 1 megawatt (MW = 1.000 kW). Moderne molens hebben een vermogen van 3 MW, en er zijn zelfs al molens met een vermogen van 8 MW. Er staat in Nederland momenteel in totaal voor 3.917 MW aan vermogen voor windenergie opgesteld (bron: windstats).
Hoeveel beton zit er onder een windmolen?
Voor 26 windmolens is 36.400 m3 beton nodig. De funderingen hebben een diameter van 26 m en ze zijn 4 m hoog. Het is als het ware een ring van beton waarop de windmolenmast wordt gemonteerd.
Hoe worden windmolens in elkaar gezet?
Een windturbine bestaat uit een rotor, met drie rotor bladen, een gondel met daarin een generator en de toren. In deze hal worden onder andere de tandwielen gemonteerd, die nodig zijn om de gondel te laten draaien. De generator van de windturbine bevindt zich direct achter de rotor.
Hoeveel kWh levert 1 windmolen op?
1 windmolen is 3 MW piek (bij optimale omstandigheden). Gemiddeld levert zo’n molen (op land) 1/4e = 0,75 MW = jaarlijks 22-25 miljoen MJ = 7 miljoen kWh = 2000 huishoudens. Op zee loopt dat op tot 0,42 ! en gaan de molens naar 4 MW (piek) = 1,6 MW Dan levert een molen ongeveer 15 miljoen kWh op.
Wat levert een windmolen op per jaar?
In de praktijk betekent dit dat een windmolen met een vermogen van 3 MW, 6,5 miljoen kWH per jaar aan stroom opwekt. Aangezien het gemiddelde huishouden in Nederland ongeveer 3.000 kWH per jaar verbruikt, is dit is genoeg om meer dan 2100 huishoudens te voorzien van stroom.