Inhoudsopgave
Kunnen wetenschappers dieren terugbrengen?
ja! Wetenschappers vonden een manier om uitgestorven diersoorten weer te laten rondlopen. De voorbije eeuwen stierven tal van dieren uit — van de mammoet, over de dodo, tot — recenter nog — de westelijke zwarte neushoorn. In vele gevallen is de mens de grote schuldige.
Waarom is de wolharige mammoet uitgestorven?
Een krimpend leefgebied betekende ook een afname van drinkwater voor de wolharige mammoet. Volgens de onderzoekers waren de meren op het eiland in de tijd van het uitsterven van de mammoet zout en troebel, waardoor de mammoeten nog minder drinkwater tot hun beschikking hadden.
Welk dier leeft 10 jaar?
Thomsongazelle( Gazella thomsonii) leeft in het wild tot 10 tot 15 jaar. Giraffe (Giraffa camelopardalis), worden gemiddeld 15 à 25 jaar. Fennek of een Woestijnvos (Vulpes zerda) wordt tot 12 jaar oud. Neushoorns (behorende tot de familie RhinoCerotidea) worden zo een 50 mensenjaren.
Welke dieren komen terug?
De wolf is het paradepaard onder de ‘nieuwe dieren’. De komst van het dier zat er allang aan te komen, inmiddels is die definitief. Maar ook de zeearend, de grote zilverreiger, de oehoe, de slechtvalk, de wilde kat en de kraanvogel zijn soorten die definitief tot de Nederlandse natuur mogen worden gerekend.
Kunnen we dieren weer tot leven wekken?
Twee nieuwe technieken: klonen en genbewerking Kunnen we ook diersoorten weer tot leven wekken die al duizenden jaren geleden zijn uitgestorven, zoals de wolharige mammoet? In theorie wel, door gebruik te maken van klonen en genbewerking. In het geval van klonen, moeten we eerst een levende cel van een mammoet hebben.
Hoe komt het dat dieren uitsterven?
Dieren verdwijnen vooral door de verwoesting van hun leefomgeving, vervuiling en klimaatverandering. Maar de belangrijkste oorzaak volgens de wetenschappers: overpopulatie en de steeds maar toenemende wereldbevolking. Mensen dringen de territoria van dieren binnen, zoals in de Amazone, waar veel bossen worden gekapt.
Hoe stierven de mammoeten uit?
Maar toen de temperatuur op aarde steeg en de IJstijd voorbij was, konden de bomen beter groeien. Daardoor veranderden grasvelden in bossen en moest de mammoet op zoek naar een nieuw leefgebied met meer gras. Zo kwamen de dieren in Siberië terecht. Uiteindelijk zijn ze daar dus gestorven door honger.