Kunnen gehandicapten seks hebben?

Kunnen gehandicapten seks hebben?

Wanneer gehandicapten niets wordt verteld over hun seksualiteit, heeft dat consequenties. Naast het feit dat gehandicapte mensen, net als iedereen, behoefte hebben aan intimiteit en een positieve relatie met hun eigen seksualiteit, lopen gehandicapte kinderen een groter risico seksueel misbruikt te worden.

Wat doet een Sekszorg?

Sekszorg is seksuele dienstverlening voor mensen met een ernstige lichamelijke- of geestelijke beperking. Het wordt veelal gedaan door vrouwen met een achtergrond in de gezondheidszorg. Of sekszorg wordt vergoed, hangt af van de gemeente waarin de gehandicapte woont.

Wat is een Seksverzorgende?

Wanneer u of iemand in uw omgeving meer wilt dan alleen praten over seks kan een seksverzorgende uitkomst bieden. FleksZorg biedt sekszorg voor mensen met een beperking, afgestemd op persoonlijke behoeften en wensen. Ook ouderen en chronische zieken kunnen gebruik maken van FleksZorg.

Wat is seksuele dienstverlening?

Seksuele dienstverlening wordt steeds geboden door een daartoe opgeleide professionele seksuele dienstverlener. Dat vertaalt zich in het samen seksualiteit beleven. Het wordt aangeboden aan mensen met een beperking of ouderen met specifieke seksuele zorgvragen.

Wat valt er onder seksualiteit?

Onder seksualiteit wordt verstaan de handelingen die gericht zijn op intiem lichamelijk contact die gepaard gaan met gevoelens van opwinding, lust en passie. Seks varieert van zoenen tot het hebben van geslachtsgemeenschap, van intimiteit tussen twee geliefden tot (samen) porno kijken.

Wat is Aditi?

Aditi vzw is een advies- en informatiecentrum waar personen met een fysieke en mentale beperking, kwetsbare senioren en personen met een psychische kwetsbaarheid evenals het netwerk (familie, zorgprofessionelen, begeleiders.)

Hoe ga je om met seksualiteit?

Het leren omgaan met seksualiteit bestaat uit twee dingen:

  1. Accepteer je seksuele gevoelens en verlangens.
  2. Kies zelf bewust hoe je ermee om wilt gaan.

Wat is de seksuele ontwikkeling?

‘De seksuele ontwikkeling start in de vroege kinderjaren en zet zich voort in de puberteit en volwassenheid. De seksuele ontwikkeling bestaat uit een samenspel tussen lichamelijke, cognitieve, psychische, sociale, relationele, ethische, religieuze en culturele factoren.

Hoe begin je een gesprek over seksualiteit?

Leg uit waarom u over seksuele gezondheid begint, benoem dat seksualiteit een onderdeel is van gezondheid en u het daarom ter sprake brengt. Vraag toestemming om enkele vragen over seksualiteit te stellen. Als de cliƫnt dit niet wil, stel eventueel voor om het op een later moment te bespreken.

Wie kan terecht bij Sensoa?

Sensoa Positief ondersteunt mensen met hiv, mensen uit hun omgeving en professionals die met hiv in contact komen.