Inhoudsopgave
- 1 Kun je een hernia voelen?
- 2 Kan een hernia vanzelf over gaan?
- 3 Wat is een Si blokkade?
- 4 Hoe weet je dat je een hernia hebt?
- 5 Hoe kun je een hernia vaststellen?
- 6 Hoe herken je een lage rug hernia?
- 7 Is Warmte goed voor hernia?
- 8 Kan hernia genezen zonder operatie?
- 9 Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een hernia?
- 10 Hoe Herkent u een hernia?
- 11 Welke pijnstiller Kunt u gebruiken bij een hernia?
- 12 Is herniaklachten weer teruggekomen?
Kun je een hernia voelen?
De pijn kunt u tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet. Het is een scherpe pijn. Uw been kan branderig, prikkelend of doof aanvoelen. Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan.
Kan een hernia vanzelf over gaan?
Een hernia gaat in ongeveer 80% van de gevallen vanzelf ‘over’. De uitstulping van de tussenwervelschijf wordt door het lichaam opgeruimd. Dit slinken van de uitpuiling geeft vaak binnen 8-12 weken al vermindering van de pijn.
Wat moet je doen als het in je rug is geschoten?
- Blijf bewegen!
- Door de pijn ga je misschien stil zitten. Dat is niet de goede remedie.
- Vermijd torsie.
- Overmatig draaien – vooral in de eerste fase – moet voorkomen worden.
- Verander regelmatig van houding.
- Maak geen plotselinge bewegingen.
- Vermijd bukken en (zwaar) tillen.
- Pijnstillers of spierverslappende middelen.
Wat is een Si blokkade?
Een kleine verschuiving in het SI-gewricht is in sommige gevallen al genoeg om hevige pijn te veroorzaken. Een blokkade van het sacro-iliacale gewricht, een zogenaamde SI-blokkade, kan ontstaan door een plotse krachtinwerking tijdens het sporten of bij een ongeval.
Hoe weet je dat je een hernia hebt?
In de meeste gevallen heeft u bij een hernia pijn in de (onder)rug. U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.
Welke pijn voel je bij hernia?
Hernia klachten Alleen als de uitstulping op een zenuw duwt, kan dat hevige pijn in de rug en uitstralende pijn via de bil naar één been geven, soms helemaal tot in de voet. De meeste mensen met een hernia hebben voortdurend felle beenpijn, vooral als ze zitten.
Hoe kun je een hernia vaststellen?
De diagnose rughernia wordt gesteld aan de hand van je klachtenpatroon in combinatie met lichamelijk en diagnostisch onderzoek. Een arts kijkt of hij de hernia kan voelen door met de hand over de pijnplek te wrijven en erop te drukken. De plek van de hernia is vaak iets gezwollen.
Hoe herken je een lage rug hernia?
Welke klachten kunnen optreden bij een hernia? De bekendste symptomen zijn rugpijn en uitstralende pijn in bil of been die gepaard kan gaan met een doof gevoel (voosheid), krachtverlies en/of vermindering van reflexen. Niezen, hoesten en persen kunnen de pijn verergeren.
Wat mag je niet doen met een hernia?
Wel is het verstandig om dit gedoseerd en gecontroleerd te doen: geen zware dingen tillen, geen plotselinge bewegingen maken en niet te lang in dezelfde houding blijven staan of zitten. In veel gevallen zal de huisarts daarnaast ook pijnstillers voorschrijven.
Is Warmte goed voor hernia?
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Kan hernia genezen zonder operatie?
Behandeling van een hernia Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut. De fysiotherapie behandelingen zullen beginnen met het vaststellen of het daadwerkelijk om een hernia gaat.
Hoe kom ik snel van mijn hernia af?
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een hernia?
Er zijn meerdere oorzaken van een hernia: een plotselinge draaibeweging van de romp; vertillen en/of verschuiven; gebrek aan beweging en langdurig zitten; een slechte spierconditie.
Hoe Herkent u een hernia?
Hernia symptomen: hoe herkent u een hernia? Hernia symptomen kunnen heel verschillend zijn, maar de eerste klacht is vaak pijn in uw onderrug. Omdat een hernia op zenuwen in uw rug drukt, kan de pijn ook uitstralen naar een of beide benen. Deze pijn kan samen gaan met krampen in spieren.
Wanneer heeft u een hernia pijn in de rug?
In de meeste gevallen heeft u bij een hernia pijn in de (onder)rug. U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.
Welke pijnstiller Kunt u gebruiken bij een hernia?
Tegen de pijn door een hernia kunt u pijnstillers gebruiken. Een hernia geeft vaak hevige pijn. Dus zeker als u veel pijn heeft, zijn pijnstillers erg belangrijk. Vooral om in beweging te kunnen blijven. Welke pijnstiller u krijgt, hangt af van hoe erg uw klachten zijn. Bij lichte pijn kan paracetamol genoeg helpen.
Is herniaklachten weer teruggekomen?
Bij 3 van de 4 mensen gaan herniaklachten vanzelf weer over binnen 12 weken. De uitpuilende tussenwervelschijf heeft zich vanzelf teruggetrokken en drukt dan niet meer op zenuwen. De rugpijn kan wel blijven of na een tijd terugkomen. Kijk bij de adviezen voor lage rugpijn wat u kunt doen.