Kun je carbon recyclen?
Naast het kostbare productieproces, heeft koolstofvezel nóg een nadeel; het is lastig te recyclen. In tegenstelling tot aluminium kun je koolstofvezel niet smelten en weer een andere vorm geven. Bij de productie van koolstofvezel worden namelijk lange acrylvezels vastgezet met een polymeer die sterk op lijm lijkt.
Is carbon milieuvriendelijk?
Het is stijf, maar als het breekt, breekt het plotseling en rigoreus. Het belangrijkste nadeel is echter de milieu-onvriendelijkheid, koolstofvezelcomposieten zijn namelijk niet of moeilijk recyclebaar. Denk daar even aan als een producent weer eens roept dat ze met behulp van carbon de boel nog lichter hebben gemaakt.
Wat is koolstof eigenlijk?
Koolstof werd al in de prehistorische oudheid ontdekt en gebruikt in de vorm van houtskool, dat bereid werd door organisch materiaal (meestal hout) te verhitten in een zuurstofarme omgeving. Het Engelse carbon is dan ook afgeleid van het Latijnse woord voor houtskool. Ook diamant, een andere allotroop van koolstof, is al lang bekend.
Waar komt koolstof voor in de industrie?
Koolstof komt voor in de vorm van koolwaterstoffen, met name de fossiele brandstoffen aardgas en aardolie. Uit aardolie wordt in de petrochemische industrie onder andere benzine en kerosine gedestilleerd en het dient als basis voor veel synthetische stoffen, waaronder plastics.
Hoe stroomt koolstof in het ecosysteem?
Koolstof stroomt via autotrofe organismen (planten), hetrotrofe organismen (planteneters) en de reducenten door het ecosysteem heen. Dit noemen we de koolstofkringloop (BiNaS Tabel 93F). Autotrofe organismen zijn in staat om de koolstofatomen in CO2-moleculen om te zetten naar glucose.
Wat zijn de isotopen van koolstof?
Isotopen van koolstof hebben atoomkernen met zes protonen plus een variabel aantal neutronen. Koolstof heeft twee stabiele in de natuur voorkomende isotopen. De isotoop koolstof-12 (12C) vormt 98,93% van al het koolstof op aarde, koolstof-13 vormt de resterende 1,07%.