Kun je baarmoederhalskanker overleven?

Kun je baarmoederhalskanker overleven?

Overlevingscijfers variƫren van 96% voor vrouwen met vroeg stadium ziekte tot 16% als de ziekte is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. De overleving van vrouwen met baarmoederhalskanker is over de jaren heen langzaam gestegen.

Wat zijn de overlevingskansen bij baarmoederkanker?

De overlevingskansen bij baarmoederkanker zijn over het algemeen redelijk goed, omdat bij 85% van de vrouwen de ziekte in een vroeg stadium (stadium I of II) wordt ontdekt. In deze eerste twee stadia van de ziekte ligt de vijfjaarsoverleving tussen 78 en 94 %.

Kan ik genezen van baarmoederhalskanker?

Met het bevolkingsonderzoek (uitstrijkje) kan baarmoederhalskanker voorkomen worden of vroeg ontdekt worden. Het is dan goed te genezen. Behandelmogelijkheden zijn: een operatie, bestraling, chemotherapie en warmtebehandeling.

Hoeveel vrouwen overlijden aan baarmoederkanker?

Ieder jaar overlijden ongeveer 200 mensen aan baarmoederhalskanker. Anders gezegd: per 50.000 vrouwen sterft in Nederland 1 vrouw aan baarmoederhalskanker. Zonder het bevolkingsonderzoek zouden er geen 200 mensen per jaar overlijden maar 500.

Hoe ontstaat baarmoederhalskanker?

Baarmoederhalskanker ontstaat in het overgangsgebied (transformatiezone) van de baarmoederhals waar 2 soorten cellen, cilindercellen en plaveiselcellen, in elkaar over gaan. Dit overgangsgebied ligt meestal wat meer naar binnen in de baarmoederhals. Bij sommige vrouwen ligt het meer aan de buitenkant van de baarmoederhals.

Wat is een bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker?

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is een medisch onderzoek om baarmoederhalskanker vroeg op te sporen. Deze vorm van kanker is vroeg op te sporen, nog voordat er klachten ontstaan. Met het bevolkingsonderzoek wordt gekeken of vrouwen tussen de 30 en 60 jaar risico hebben op baarmoederhalskanker.

Hoe vaak krijgen vrouwen baarmoederhalskanker?

Ieder jaar krijgen ongeveer 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar. Dit is anders dan bij de meeste kankersoorten.