Kun je allergisch zijn voor prednison?

Kun je allergisch zijn voor prednison?

Men moet vooral bedacht zijn op een allergie voor corticosteroïden, wanneer eczeem of een andere huidaandoening niet reageert op de behandeling of zelfs verergert. Allergie door aanbrengen van corticosteroïden op slijmvliezen (neus, oogleden, mondholte, luchtwegen, de geslachtsorganen en de anus) komt minder vaak voor.

Kan je allergisch zijn voor cortisone?

Het belangrijkste teken van een corticosteroïd-allergie is dat de huidklachten erger worden, maar het kan ook zijn dat de huidziekte niet beter wordt van de behandeling.

Wat is prednison bij allergie?

Bij een zeer heftige allergische reactie wordt wel eens prednison gegeven. Als u een levensbedreigende allergie heeft, schrijft de huisarts u allergie-pennen (EpiPen) voor. Hier zit adrenaline in. Daarmee kunt u zichzelf prikken als u een heftige allergische reactie krijgt.

Waarom kan prednison ook als bijwerking gebruikt worden?

Lees ook:   Hoe duur is Stedelijk museum?

Prednison kan overigens in combinatie met bijna alle geneesmiddelen worden gebruikt. Met sommige medicijnen doen zich wél wisselwerkingen voor; ontstekingsremmende pijnstillers als acetylsalicylzuur, ibuprofen en diclofenac kunnen maagproblemen geven. Omdat prednison dat ook als bijwerking heeft kunt u ze beter niet samen gebruiken.

Hoe remt prednison ontstekingen?

Prednison remt ontstekingen en overgevoeligheidsreacties (corticosteroïd). Bij ziektes met ernstige ontstekingen (zoals reuma, ontstekingen van de darmen, huid, luchtwegen en ogen). Ook bij clusterhoofdpijn, sommige bloedziektes, de spierziekte van Duchenne, gezichtsverlamming, nierziekten, netelroos en na orgaantransplantaties.

Wat is een allergische reactie?

Een ernstige allergische reactie merkt u aan: zwelling van lippen, tong, ogen, opeens last van benauwdheid, hartkloppingen, hoesten, overgeven, duizelig zijn. Doe bij zulke klachten het volgende: Gebruik de allergie-pen (EpiPen) direct: