Inhoudsopgave
Kun je afwijken van een testament?
Indien iedereen het ermee eens is, dan zou mogelijk besloten kunnen worden om enigszins af te wijken van het testament en zodanig te verdelen als volgens iedereen de wens was. Daarvoor is het zeer aan te raden een notariele akte te laten opstellen om één en ander vast te leggen. Op naar de notaris dus.
Hoe weet je of je recht hebt op een erfenis?
Als u informatie zoekt over een erfenis kunt u terecht bij de rechtbank in de woonplaats van de overledene. Welke rechtbank bevoegd is in welke woonplaats kunt u zien op de kaart met rechtbanken op Rechtspraak.nl. Bij de rechtbank kunt u gratis het boedelregister inzien.
Hoe kan ik de overlijdensakte opvragen?
Hoe kan ik de overlijdensakte opvragen? Met de overlijdensverklaring kan de familie of een uitvaartverzorger aangifte doen bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin de persoon is overleden. De gemeente maakt vervolgens de akte van overlijden op. De uitvaartverzorger en familie krijgen hiervan een uittreksel.
Waar is de overlijdensakte opgesteld?
De overlijdensakte wordt opgesteld in de gemeente waar de persoon is overleden. De gemeente in kwestie stuurt de akte daarna door naar de gemeente waar de overledene woonde. U kunt een uittreksel of afschrift van de overlijdensakte aanvragen bij het gemeentebestuur waar de persoon is overleden.
Wat is een akte van overlijden?
Akte van overlijden. Een akte van overlijden bewijst het feit van het overlijden en stelt de identiteit van de overledene vast. Deze akte is nodig vooraleer de ambtenaar van de burgerlijke stand de toestemming tot vervoer en begraving of crematie van de overledene kan geven. De akte van overlijden vermeldt:
Hoe kom je te weten of er een testament is?
Testament zoeken bij Centraal Testamentenregister Als er een testament is, leest u welke notaris het testament heeft gemaakt. In het online register kunt u gelijk een notaris bij u in de buurt zoeken. Die kan het testament dan voor u opvragen. U kunt ook gratis schriftelijk vragen of een overledene een testament heeft.
Wat mag een executeur niet?
De executeur heeft het recht van “bezit” over de gehele nalatenschap. Hij is met uitsluiting van alle anderen bevoegd het “beheer” over de goederen van de nalatenschap uit te voeren. Onder beheer wordt verstaan alle handelingen die normaal gesproken ook uitgevoerd zouden worden.
Waarom wettelijke verdeling ongedaan maken?
Er kunnen verschillende redenen zijn om de wettelijke verdeling ongedaan te maken. Meestal zal dit ongedaan maken om fiscale redenen gebeuren. Bijvoorbeeld als in de nalatenschap een vakantiewoning zat en de langstlevende deze, vrij van overdrachtsbelasting, aan zijn kinderen wil geven.