Kan niet meer tegen alcohol overgang?

Kan niet meer tegen alcohol overgang?

En dat noemen we nou een opvlieger. Alcohol drinken in combinatie met die schommelende hormonen zorgt voor bloedvaten die wagenwijd open gaan staan. En dat werkt opvliegers extra in de hand. Veel vrouwen merken dat ze van het drinken van alcohol tijdens de menopauze inderdaad opvliegers krijgen.

Waarom krijg je opvliegers in de overgang?

Opvliegers zijn plotselinge golven van warmte in je lichaam die vooral bekend zijn als overgangsklacht. Ze worden veroorzaakt door een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De schommeling en afname van de hoeveelheid oestrogeen begint tijdens de overgang.

Hoe lang opvliegers na overgang?

De klachten duren vaak wel 8 jaar en 10% van de vrouwen heeft zelfs 12 jaar na de laatste menstruatie nog opvliegers. Het hormonaal behandelen van klachten dient zo kort mogelijk te zijn in verband met bijwerkingen. Het NHG-Standpunt Hormoongebruik in de overgang uit 2006 adviseert een halfjaar na aanvang te stoppen.

Waarom kan ik niet tegen alcohol?

Na weinig alcohol kan er al een grote hoeveelheid aceetaldehyde in het bloed zijn. Als de alcohol snel wordt omgezet voelt men de prettige werking van alcohol veel minder of helemaal niet. Daarbij krijgt men zeer snel last van blozen, hoofdpijn, zweten, hartkloppingen en een daling van de bloeddruk.

Hoeveel jaren duren opvliegers?

Over het algemeen verdwijnen ze binnen twee jaar na de menopauze (je laatste menstruatie), maar ook hier zijn de verschillen groot. Sommige vrouwen hebben slechts enkele maanden opvliegers terwijl een klein deel tot wel tien jaar na de menopauze opvliegers blijft houden.

Hoe lang kun je opvliegers hebben?

Overgangsklachten kunnen vijf tot tien jaar of soms zelfs langer bestaan. Globaal is deze periode te verdelen in vijf jaar voor de laatste menstruatie tot twee à drie jaar erna.