Kan metformine duizeligheid veroorzaken?
Zeer vaak (> 10%): meestal in het begin van de behandeling: maag-darmklachten zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Vaak (1-10%): hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid. Smaakstoornissen (metaalsmaak). Zeer zelden (< 0,01%): huidreacties zoals erytheem, jeuk, urticaria.
Is metformine levensverlengend?
Metformine verlaagt je bloedsuikerwaarden op verschillende manieren. Zes om precies te zijn. Er zijn zelfs aanduidingen dat dit middel je levensverlengend kan werken. Maar dat heeft wel zo zijn nadelen in de vorm van bijwerkingen.
Is metformine slecht voor de lever?
Metformine verbetert de gevoeligheid van de lever en de spieren voor insuline. Hierdoor wordt meer glucose in de lever en spieren opgeslagen en verdwijnt het teveel aan glucose uit het bloed.
Kun je hoofdpijn krijgen van metformine?
Bijwerkingen van metformine zijn: klachten van uw maag en darmen, zoals misselijkheid en diarree. hoofdpijn. vermoeidheid.
Hoe lang bijwerkingen metformine?
Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, braken en een drukkend of vol gevoel in de maag. Deze bijwerking hoort na enkele dagen over te gaan, als u aan het medicijn gewend bent. Door de tabletten bij de maaltijd in te nemen, heeft u hier minder last van.
Hoeveel metformine maximaal per dag?
Een geleidelijke verhoging van de dosering kan de gastro-intestinale tolerantie verbeteren. De maximaal aanbevolen dosering metformine is 2 g per dag, in twee of drie giften.
Hoeveel mg metformine per dag?
De gebruikelijke dosering metformine is als volgt. De begindosering is twee tot drie keer per dag 500 mg of 850 mg metformine. Na tien tot vijftien dagen kan de arts de bloedglucosespiegel controleren en de dosering verhogen tot maximaal 1000 mg per dosis. De maximale dosering is 3 gram per dag.