Kan je zomaar in Nederland komen wonen?

Kan je zomaar in Nederland komen wonen?

U heeft een verblijfsvergunning nodig als u in Nederland bij familie wilt komen wonen. Niet iedereen krijgt een verblijfsvergunning; dit hangt af van uw situatie en van het familielid bij wie u van plan bent te wonen. Uw familielid in Nederland kan de verblijfsvergunning voor u aanvragen.

Wat als je geen verblijfsvergunning hebt?

Als de IND jouw asielaanvraag afwijst, moet je van de Nederlandse overheid terugkeren naar je land van herkomst. De overheid vraagt je het asielzoekerscentrum te verlaten. Mogelijk kom je op straat te staan, al is dat niet in alle situaties zo. Gezinnen met kinderen krijgen bijvoorbeeld altijd opvang.

Hoe lang mag je in het buitenland verblijven?

Het verblijf in het buitenland hoeft niet een aaneengesloten periode te zijn, mits de 4 of 13 weken niet worden overschreden. Als een aaneengesloten periode van verblijf in twee opeenvolgende kalenderjaren valt, mag de maximale duur van dit verblijf niet langer zijn dan de duur die voor één kalenderjaar is toegestaan.

Wat heb je nodig om in Nederland te komen wonen?

Wat moet ik regelen als ik in Nederland kom wonen?

  • Inschrijven bij gemeente.
  • Korter dan 4 maanden in Nederland: inschrijving BRP.
  • Werkgever regelt soms woning.
  • Zelf op zoek naar een woning.
  • Zorgverzekering afsluiten.
  • Huisarts zoeken.
  • Belasting betalen.
  • Toeslagen ontvangen Belastingdienst.

Wie mag in Nederland komen wonen?

Verblijf in Nederland Volgens het Europees recht mag u als burger van een EU-land, EER-land of Zwitserland in Nederland wonen, bijvoorbeeld om te werken of studeren. Dit noemen we verblijf in Nederland. Als EU-burger, EER-burger of Zwitser heeft u geen werkvergunning nodig.

Wat moet je doen als je illegaal bent?

Ongedocumenteerden: rechten Medici en ziekenhuizen zijn verplicht elke patiënt met acute en ernstige klachten hulp te verlenen. Ze kunnen voor dergelijke zorg voor illegalen tot op zekere hoogte een beroep doen op speciale fondsen van de overheid. Ook ongedocumenteerden hebben recht op ‘bed bad brood’.