Inhoudsopgave
Kan je tijdelijk doof zijn?
Plotsdoofheid kan ontstaan door een ernstige infectie zoals hersenvliesontsteking, door hoofdletsel bijvoorbeeld door een val op of harde klap tegen het hoofd en mogelijk ook door bepaalde virusinfecties. Ook kan een gestoorde afweerreactie en stoornissen in de doorbloeding mogelijk leiden tot plotsdoofheid.
Wat te doen bij plotselinge doofheid?
In het kort
- Hoort u opeens veel minder of niets meer met één oor?
- Bel direct uw huisarts of huisartsenpost voor een afspraak.
- Soms komen de klachten door plotselinge doofheid.
- Dan stuurt de huisarts u snel naar het ziekenhuis voor onderzoek.
- Medicijnen die een ontsteking remmen, kunnen soms helpen.
Hoe ontstaat plotselinge doofheid?
Er is geen duidelijk bewezen oorzaak voor het ontstaan van deze plotse doofheid. Mogelijk kunnen virusinfecties, auto-immuunziekten, stoornissen in de cellen van het slakkenhuis (onderdeel van het binnenoor) en bloedvatafwijkingen aan de basis liggen.
Hoe word je doof oorzaken?
Verworvenheid: Verworven doofheid kan ontstaan door bijvoorbeeld hersenvliesontsteking, een trauma (klap op of tegen het hoofd) of overmatige blootstelling aan lawaai. Onbekende oorzaak: Bij een deel is de oorzaak onbekend en kan zowel een erfelijke als een verworven gehoorstoornis de veroorzaker zijn.
Wat is plotselinge doofheid?
Bij plotselinge doofheid verslechtert het gehoor in korte tijd. Het geluid klinkt dan doffer, blikkeriger, vervormd of is voorzien van een echo. Soms hoort het oor helemaal niets meer. Meestal treedt het gehoorverlies aan één oor op.
Hoe krijg ik mijn gehoor terug?
Soms moet de prop eerst week worden gemaakt, waarna het oor wordt uitgespoten. Dit kan door een uur voor het uitspuiten tien druppels lauw water in het oor te druppelen of door in het oor drie dagen van tevoren drie keer per dag een aantal druppels olie te druppelen.