Kan je lichaam kauwgom verteren?

Kan je lichaam kauwgom verteren?

Als je kauwgom inslikt, komt het in je maag terecht. Sommige ingrediënten, zoals de zoetstoffen, worden afgebroken in je maag en darmen. Maar het grootste gedeelte is bestand tegen je zure maaginhoud en verteringsenzymen, waardoor je spijsvertering het niet kan verteren.

Hoe lang duurt het voordat kauwgom uit je lichaam is?

Maar kauwgom komt gelijk bij het tweede station terecht. Daar kan het lichaam het niet volledig afbreken en ook het maagzuur in fase 3 kan het niet verteren. Het blijft dus wel echt langer in je lichaam, maar het is maar ongeveer 2 dagen en niet 7 jaar.

Hoeveel kauwgom wordt er per jaar gegeten?

Vandaag de dag eten Nederlanders samen elk jaar vijf miljoen kilo kauwgom. Dat is per persoon 350 kauwgompjes per jaar dus elke dag een kauwgom per persoon. Kauwgom bestaat uit een elastische gombasis, zoet-, smaak- en kleurstoffen, anorganische stoffen en anti-oxidanten.

Hoe wordt kauwgom verteerd?

Kauwgom bestaat vooral uit gom. Die zal door het maagzuur niet verteren zoals de rest van ons voedsel, maar zal wel verder worden gestuwd door de beweging van maag en darmen. Het kan dus geen kwaad als je je kauwgom een enkele keer inslikt, maar maar er zeker geen gewoonte van!

Wat te doen als je kauwgom hebt doorgeslikt?

“Je maag en darmen zullen er voor zorgen dat de kauwgom verder gestuwd wordt. Na 24 uur kan je het snoepgoed dan terugvinden in je ontlasting. Kwaad kan het dus niet, maar maak er zeker geen gewoonte van. Kauwgom is nu eenmaal niet gemaakt om ingeslikt te worden.”

Wat gebeurt er als je per ongeluk kauwgom doorslikt?

Wanneer je het snoepgoed doorslikt, gaan enzymen in je lichaam een chemische reactie starten om de kauwgom af te breken. Zowel speeksel, maagsappen, darmen en maagzuur werken samen om de kauwgom te verteren. Dat lukt gedeeltelijk, maar niet alles kan afgebroken worden. De rest blijft gelukkig niet achter in je lichaam.

Wat gebeurt er als je kauwgom doorslikt?

Het lichaam breekt de gom niet af, ondanks de extreem zure maaginhoud en verteringsenzymen. Omdat kauwgom goed kneedbaar is, passeert het zonder veel problemen de maag en de darmen om uiteindelijk in de wc te belanden.

Waar is kauwgom van gemaakt?

Kauwgom wordt gemaakt van polyisobuteen en polyvinylacetaat en er worden vulstoffen zoals aluminiumoxide, kiezelzuur of cellulose aan toegevoegd. Daarnaast bestaat het uit 50 tot 70 procent suiker en bevat kauwgom een weekmaker, een vochtighoudmiddel, antioxidanten, aroma’s, zuren, kleurstoffen en emulgatoren.

Wat gebeurt er als je te veel kauwgom eet?

Van veel kauwgom eten, krijg je obstipatie. Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect. Neem je af en toe een kauwgompje, dan merk je daar waarschijnlijk niets van. Heb je gevoelige darmen of verbruik je hele pakjes kauwgom, dan ontstaat er mogelijk diarree.

Wat gebeurt er als je te veel kauwgom doorslikt?

Er is dus niets gevaarlijk aan een kauwgom inslikken. Wel passen mensen met een vernauwing in hun maag-darmstelsel door bijvoorbeeld de ziekte van Crohn of door een gezwel best op. Kauwgom kan bij hen leiden tot verstopping, wat gepaard gaat met hevige buikkrampen.