Kan je een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning?

Kan je een warmtepomp plaatsen in een bestaande woning?

Warmtepomp in een bestaande woning: geen probleem! Waar de cv-ketel jouw huis verwarmt met aardgas, doet de warmtepomp dit door warmte uit de buitenlucht, de bodem of uit oppervlaktewater te trekken. Gelukkig is het meestal geen enkel probleem om een warmtepomp te plaatsen in een bestaande huis.

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

Een dergelijke warmtepomp kopen gaat gepaard met een kostenplaatje van tussen de 4.500 & 7.500 euro inclusief de installatie.

Kan een warmtepomp zonder vloerverwarming?

Soms laat de situatie in je woning het eenvoudigweg niet toe. Bijvoorbeeld omdat de opbouwhoogte te beperkt is. Toch is het ook zonder vloerverwarming mogelijk om een warmtepomp op vol vermogen te laten renderen. Je kan dan kiezen voor grotere radiatoren of voor speciaal ontwikkelde lage temperatuur radiatoren.

Wat kost een hybride warmtepomp inclusief installatie?

Een hybride luchtwarmtepomp is de goedkoopste warmtepomp en kost tussen de € 4.500 en € 6.000 inclusief installatie, exclusief cv-ketel. Dit is exclusief de eventueel nodige aanpassingen aan de cv-installatie en meterkast. Voor de aanschaf van een warmtepomp kun je mogelijk subsidie krijgen of een lening afsluiten.

Wat kost een warmtepomp in een bestaand huis?

De kosten van een volledig elektrische warmtepomp liggen tussen de €10.000 en €25.000, afhankelijk van de warmtebron en de woning. Een volledig elektrische warmtepomp kan zijn water uit de grond, de buitenlucht en grondwater halen.

Kan in elk huis een warmtepomp?

Niet elke woning is even geschikt voor een warmtepomp. Er zijn twee belangrijke factoren die bepalen hoe goed een warmtepomp in een woning kan werken. De eerste is de isolatiewaarde van een huis: bij een hoge isolatiewaarde werkt een warmtepomp efficiënter. Goede isolatie is dus een belangrijke voorwaarde.

Wat kost warmtepomp in bestaande woning?

Kosten warmtepomp bestaande woning

Soort warmtepomp Gemiddelde prijs incl. installatiekosten
Water-water warmtepomp € 13.000 – € 17.000
Lucht-lucht warmtepomp € 4.000 – € 8.000
Grond-water warmtepomp € 23.000 – € 27.000
Hybride Warmtepomp € 7.000 – € 11.000

Is warmtepomp goedkoper dan gas?

Met een warmtepomp ga je stroom in plaats van gas gebruiken. Je bent € 300 tot € 500 goedkoper uit. Ga je ook elektrisch koken, dan kan je gasaansluiting de deur uit. Dat scheelt nog eens € 260 per jaar.

Wat kost een warmtepomp in bestaande woning?

Wat kost een boring voor warmtepomp?

Bij geothermische warmtepompen vormen die installatiekosten door de graafwerken een veel groter deel van de totale warmtepomp prijs. Voor een grondboring mag je rekenen op 5.000 à 6.500 euro. Bij een water-water warmtepomp zit je op die manier al snel aan een totale installatiekost van 15.000 euro.

Kan ik mijn huis verwarmen met een warmtepomp?

Een warmtepomp warmt het verwarmingswater meestal op tot 35 tot 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. Daarmee kan je huis toch snel genoeg warm worden, als je radiatoren of de vloerverwarming (je afgiftesysteem) hiervoor geschikt zijn.

Kan warmtepomp met radiatoren?

Hoewel warmtepompen vroeger enkel functioneerden in combinatie met vloerverwarming, is het vandaag de dag perfect mogelijk om een warmtepomp aan te sluiten op traditionele radiatoren .