Kan je een virus krijgen door op een link te klikken?

Kan je een virus krijgen door op een link te klikken?

Criminelen zijn goed op de hoogte van die klikdrang, bleek vorige maand. Een virus (‘Flubot’) op telefoons met het Android-besturingssysteem stuurt sms’jes naar nummers in de contactenlijst met een link naar waar een pakket zogenaamd kan zijn.

Wat als je op verdachte link hebt geklikt?

Neem contact op met je bank of bel Cardstop. Doe aangifte bij de politie. Informeer je omgeving dat ze geen vreemde mails of berichten van je openen en dat ze zeker niet op links klikken. Contacteer een IT-expert voor een grondige controle van je bedrijfsnetwerk.

Kan ik deze link vertrouwen?

Weet je wat je moet checken? Check de URL (het adres) van een link door er met er met je muis op te gaan staan (niet klikken natuurlijk!). Kijk goed of je vreemde dingen (rare tekens, vreemde woorden) in de URL ziet staan. Check het e-mailadres van de afzender.

Is het gevaarlijk om op een link te klikken?

Zelfs als u niet noodzakelijkerwijs wordt doorverwezen naar een nepwebsite of wordt gevraagd om uw gegevens in te voeren, kunt u met een klik op de link of door het openen van de bijlage een virus op uw computer downloaden. Niet klikken op links in valse berichten blijft dus altijd de boodschap!

Wat te doen bij smishing?

Wat kunt u doen?

  1. Pas op voor ongevraagde telefoontjes.
  2. Noteer het nummer van de beller en informeer hem dat u hem zal terugbellen.
  3. Om zijn identiteit te bevestigen, zoek het telefoonnummer van de organisatie op (op hun website of door het online op te zoeken) en contacteer hem rechtstreeks.

Kan een link gevaarlijk zijn?

Hoe fake website herkennen?

Hoe herken ik een nep webshop?

  • Domeinnaam gebruikt van bekende webwinkel, maar dan net anders.
  • Hoge kortingen en alles op voorraad.
  • Websiteadres dat hoog scoort in zoekmachine en geen https.
  • Ontwerp website erg standaard.
  • Geen keurmerk op website.
  • Taalfouten.
  • Geen contactpagina.