Kan je een dubbele hernia hebben?

Kan je een dubbele hernia hebben?

Een grote discushernia kan ook compressie geven op meerdere zenuwwortels. In dat geval spreek je van een dubbele hernia.

Hoe kom je aan een dubbele hernia?

Soms ontstaat een hernia door een zware of langdurige belasting van de rug in een verkeerde houding, bijvoorbeeld door te lang verkeerd zitten. Hoe ouder u wordt hoe meer kans u heeft op een hernia door slijtage of spondylose. In de loop van het leven slijten de tussenwervels, bij de één wat meer dan bij de ander.

Hoe snel kan een hernia terugkomen?

De kans is groot dat uw hernia-klachten vanzelf overgaan binnen 12 weken. De uitpuiling van de schijf tussen uw wervels gaat vaak vanzelf weer terug. En drukt dan niet meer op uw zenuwen. Het maakt voor de behandeling in de eerste weken niet uit wat er op een scan of foto te zien is.

Wat kan een hernia zijn?

De oorzaak kan dan een te zware belasting van de rug zijn. Maar ook gebrek aan beweging, langdurig zitten en een slechte conditie van de rugspieren, overgewicht, of het hebben van een verkeerde houding, kunnen leiden tot een hernia. Bij mensen die roken komen meer hernia’s voor dan bij mensen die niet roken.

Wanneer is de hernia hoog in de rug?

Als de hernia hoog in de rug aanwezig is, kan er ook buikpijn ontstaan. Bij een sterke beklemming van de zenuw kan een hernia leiden tot plasproblemen, verlammingsverschijnselen en gevoelsstoornissen. Dit wordt een acute hernia genoemd. Hoesten, niezen en persen verhogen de druk op de wervelkolom.

Wat is acute hernia?

Bij een sterke beklemming van de zenuw kan een hernia leiden tot plasproblemen, verlammingsverschijnselen en gevoelsstoornissen. Dit wordt een acute hernia genoemd. Hoesten, niezen en persen verhogen de druk op de wervelkolom. Dit kan de pijn versterken.

Wat is de meest kenmerkende klacht bij een hernia?

De meest kenmerkende klacht bij een hernia (die op een zenuw drukt) is pijn in één bil of been. De pijn kunt u tot in het onderbeen voelen, soms tot in de voet. Het is een scherpe pijn. Bepaalde houdingen of bewegingen maken de pijn vaak erger, bijvoorbeeld staan. Als u ligt, heeft u de minste pijn.

Is herniaklachten weer teruggekomen?

Bij 3 van de 4 mensen gaan herniaklachten vanzelf weer over binnen 12 weken. De uitpuilende tussenwervelschijf heeft zich vanzelf teruggetrokken en drukt dan niet meer op zenuwen. De rugpijn kan wel blijven of na een tijd terugkomen. Kijk bij de adviezen voor lage rugpijn wat u kunt doen.

Kan een hernia genezen worden?

Jazeker, een hernia kan zeker genezen door het doen van gerichte oefeningen. De kunst daarbij is om als eerste te zorgen dat de basis van je rug goed staat. En daarvoor zijn prima oefeningen beschikbaar. Volgens onderzoek is in 98% van de gevallen van rug- en herniaproblemen een – meestal geringe – afwijkende stand van het SI-gewricht aanwezig.

Wat is een hernia van de rug?

Wat is een hernia van de rug? Een hernia is een uitpuiling van een tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zijn soepele schijfjes tussen de wervels. In het midden van een tussenwervelschijf zit een zachte gel. Die kan gaan uitpuilen.

Welke pijnstiller Kunt u gebruiken bij een hernia?

Tegen de pijn door een hernia kunt u pijnstillers gebruiken. Een hernia geeft vaak hevige pijn. Dus zeker als u veel pijn heeft, zijn pijnstillers erg belangrijk. Vooral om in beweging te kunnen blijven. Welke pijnstiller u krijgt, hangt af van hoe erg uw klachten zijn. Bij lichte pijn kan paracetamol genoeg helpen.