Inhoudsopgave
Kan je afwijken van dwingend recht?
Het is niet toegestaan van dwingend recht af te wijken, terwijl regelend recht enkel geldt voor zover partijen niets anders zijn overeengekomen. Dat is de hoofdregel. Maar het arbeidsrecht kent met betrekking tot dat dwingend recht wel enige relativeringen die afwijken mogelijk maken.
Welke bepalingen zijn van dwingend recht?
Dwingend recht zijn wettelijke bepalingen waarvan niet mag worden afgeweken door partijen. Deze regels dienen veelal ter bescherming van een “zwakkere” partij zoals een huurder, werknemer of. » Meer over consument consument.
Wat is driekwart recht?
Van driekwart dwingend recht is sprake wanneer in een wettelijke bepaling staat dat het mogelijk is om in de cao een afwijkende afspraak te maken. Een voorbeeld van zo’n bepaling is de ketenregeling (artikel 7:668a BW).
Is de Grondwet dwingend recht?
Dwingend recht in het Nederlands bestuursrecht Behalve in het burgerlijk recht kent ook het Nederlandse bestuursrecht het begrip dwingend recht. Het heeft daar een vergelijkbare betekenis, namelijk regels in de Algemene wet bestuursrecht waar in lagere wetgeving niet van mag worden afgeweken.
Is privaatrecht hetzelfde als civiel recht?
Het civiel recht wordt ook burgerlijk recht of privaatrecht genoemd. Onder het civiel recht vallen onder meer familie- en jeugdrecht, erfrecht, arbeidsrecht, sociaal-zekerheidsrecht, huurrecht, vermogensrecht, handelsrecht en aansprakelijkheidsrecht.
Wat is relatieve nietigheid?
De wet maakt een onderscheid tussen absolute nietigheden en relatieve nietigheden. Relatieve nietigheden kunnen enkel worden uitgesproken wanneer één van de partijen hierom verzoekt. Absolute nietigheden kunnen door de partijen worden aangevoerd, doch ook de rechter kan deze ambtshalve (uit eigen beweging) opwerpen.
Wat is aanvullend en dwingend recht?
Een regel van dwingend recht is een rechtsregel waarvan de partijen niet kunnen afwijken bij overeenkomst. Een regel van aanvullend recht (Synoniem: regelend recht of suppletief recht of recht van suppletieve aard) is een rechtsregel waarvan partijen bij overeenkomst kunnen afwijken.