Kan je afvallen met antipsychotica?

Kan je afvallen met antipsychotica?

Meest storend is dat veel hulpverleners menen dat mensen die zwaar zijn geworden van een antipsychoticum niet kunnen afvallen. Dat is aperte onzin, al is wel heel moeilijk. Zoals afvallen voor iederéén moeilijk is. Goede zorg is het samen aangaan van uitdagingen”, aldus Bak.

Waarom kom je aan van antipsychotica?

Maar waardoor komt het dat je aankomt bij het gebruik van antipsychotica? Dit komt omdat antipsychotica de histamine 1- en serotonine 2c-receptoren blokkeren. Histamine 1- receptoren zijn betrokken bij de eetlust. Door de blokkade van deze receptor neemt de eetlust toe.

Waarom kom je aan van olanzapine?

Het antipsychoticum olanzapine, gebruikt bij schizofrenie en bipolaire stoornis, heeft als bijwerking vaak gewichtstoename. Esther van der Zwaal ontdekte in onderzoek bij ratten dat een effect op het verzadigingsmechanisme daaraan waarschijnlijk ten grondslag ligt.

Is antipsychotica gevaarlijk?

Antipsychotica en gezondheid Antipsychotica verhogen het risico op obesitas, hartritmestoornissen en stoornissen in de vetstofwisseling. In sommige gevallen zodanig dat er insulineresistentie en suikerziekte kan ontstaan.

Hoeveel kom je aan van olanzapine?

Maar één ding zat hem dwars: van de olanzapine was hij ongeveer 14 kg in gewicht aangekomen en dat leek niet minder te worden. Ook in het bloed vonden we slechtere waardes van zijn cholesterol en lipiden. Na een paar afspraken werd duidelijk dat de gewichtstoename Giovanni belemmerde zijn leven weer op te pakken.

Hoe lang zit olanzapine in je lichaam?

Kinetische gegevens

T max oraal 5–8 uur; i.m. 15–45 min.
Eiwitbinding 93%.
Metabolisering in de lever via CYP1A2 en CYP2D6 tot significant minder actieve metabolieten.
Eliminatie via de nieren (60%).
T 1/2el oraal, i.m.: 30 uur, bij gestoorde leverfunctie en hoge leeftijd tot 50 uur; i.m. met gereguleerde afgifte 30 dagen.

Wat doet antipsychotica in de hersenen?

Werking van antipsychotica Een van die neurotransmitters is dopamine. Door hoge concentraties dopamine gaan de hersenen anders werken en wordt de informatie ook weer anders ‘bezorgd’. Dit kan zorgen voor het ontstaan van een psychose. De medicijnen tegen psychose zorgen dat de signalen van dopamine verminderd worden.