Kan je abortus plegen als je 16 bent?

Kan je abortus plegen als je 16 bent?

Voor een behandeling van een kind van 12, 13, 14 of 15 jaar is dubbele toestemming nodig, namelijk van de gezagdragende ouder(s) en van het kind zelf. De arts moet de gezagdragende ouder(s) en het kind vooraf goed uitleggen wat de behandeling inhoudt, zodat zij hierover gefundeerd kunnen beslissen.

Hoe oud moet je zijn voor abortus zonder ouders?

De wet gaat er van uit dat je ook als minderjarige een verantwoorde beslissing kan nemen over wel of niet abortus doen. In de praktijk wordt de leeftijd van 12 jaar gehanteerd, dit wil zeggen dat je in principe vanaf 12 jaar geen toestemming nodig hebt van je ouders.

Heb je toestemming nodig van je ouders voor abortus?

De abortuswet zegt heel duidelijk dat de zwangere vrouw zelf beslist over een abortus, ongeacht haar leeftijd. De wet gaat er van uit dat je ook als minderjarige in staat bent om een verantwoorde keuze te maken en dus geen toestemming nodig hebt van een volwassene.

Hoe haal je een baby weg zonder abortus?

De zwangerschap stoppen kan:

  • tot 9 weken zwangerschap: met medicijnen of met wegzuigen.
  • tussen 9 en 13 weken zwangerschap: met wegzuigen.
  • tussen 13 en 22 weken zwangerschap: met een speciale manier van wegzuigen.

Hoeveel kost abortus minderjarig?

Als je in Nederland woont, hoef je de kosten dus niet zelf te betalen. Ben je illegaal in Nederland of woon je buiten Nederland, dan kun je wel in Nederland een abortus ondergaan, maar dan zul je de kosten zelf moeten betalen. De kosten zijn tussen de 380 en 940 euro en hangen af van de behandeling.

Kan je als 14 jarige zwanger worden?

Wanneer een meisje onder de 20 jaar zwanger wordt, spreken we van een tienerzwangerschap. Vaak is een tienerzwangerschap ongepland. De zwangerschap verloopt over het algemeen zoals elke andere. Tienermoeders krijgen met dezelfde dingen te maken als alle andere moeders.

Hoe gaat een abortus bij 12 weken?

Als de zwangerschap langer bestaat dan 12 weken kan de behandeling niet meer door middel van zuigcurettage plaatsvinden. De baarmoeder wordt met een speciaal tangetje leeggemaakt en daarna schoongemaakt (curettage).

Hoe werkt abortus 20 weken?

Bij een zwangerschapsduur van 18 tot 22 weken vindt de behandeling altijd plaats onder sedatie (roesje). Twee tot drie uur voor de behandeling krijg je een medicijn, misoprostol, dat de baarmoedermond soepel maakt en zorgt voor enige ontsluiting. Als je klaar bent voor de behandeling wordt je eerst in slaap gebracht.

Hoeveel kost abortus voor een minderjarige?

Een abortus in een erkend abortuscentrum (Luna-koepel) kost je ongeveer €4 (indien je bent aangesloten bij een ziekenfonds), de rest wordt door je ziekenfonds bijgepast.

Hoeveel kost abortus minderjarige?

Woont u in Nederland en heeft u een zorgverzekering? Dan kost de behandeling u niets.

Wat zijn de oorzaken van abortus?

Redenen voor abortus Er is sprake van een ‘compleet’ gezin en gezinsuitbreiding past niet binnen het toekomstperspectief. Zij en/of hij denkt niet in staat te zijn de ouderrol te vervullen. Er spelen praktische problemen op gebied van financiën, huisvesting, opleiding en/of werk. Er is geen (geschikte) partner.

Wat kun je doen om een baby weg te halen?

Methodes

  • Abortuspil. Als je minder dan 9 weken zwanger bent, kun je de zwangerschap afbreken met medicijnen.
  • Zuigcurettage. Een zuigcurettage is mogelijk als je minder dan 13 weken zwanger bent.
  • Als je langer dan 13 weken zwanger bent, is een abortus ook nog mogelijk. Dit kan tot 22 weken zwangerschap.