Kan ik beter aflossen op mijn annuiteitenhypotheek of op mijn aflossingsvrije lening?

Kan ik beter aflossen op mijn annuïteitenhypotheek of op mijn aflossingsvrije lening?

Het voordeel van een annuïteitenhypotheek ten opzichte van de ‘oude’ aflossingsvormen is dat u de kosten bespaart die met de spaar- of beleggingshypotheken gepaard gaan. Daar komt bij dat u zich niet aan allerlei fiscale spelregels hoeft te houden.

Hoeveel procent is de boeterente?

Vaak mag je elk jaar een stuk van je hypotheek (meestal 10%) boetevrij aflossen. Los je meer af, dan betaal je een boete. Dit heet boeterente.

Hoeveel krijg ik terug van de boeterente?

Boeterente is direct fiscaal aftrekbaar Bij de berekening van de boeterente is daarom essentieel dat de boeterente fiscaal aftrekbaar is, zoals dat voor de gewone hypotheekrente ook geldt. Bij een hoger inkomen kunt u dus 52 procent van de betaalde boeterente fiscaal terugkrijgen.

Is vervroegd aflossen hypotheek verstandig?

Je hypotheek vervroegd aflossen kan heel verstandig zijn, maar is in de volgende gevallen juist niet aan te raden: Wanneer je minder hypotheekrente betaalt, wordt je hypotheekrenteaftrek ook lager. Hierdoor wordt je belastbaar inkomen hoger. Dit zorgt ervoor dat je mogelijk meer belasting moet betalen in box 1.

Welk Hypotheekdeel als eerste aflossen?

Voor zover je boetevrij kunt aflossen, is het verstandig om eerst het hypotheekdeel af te lossen waar je de hoogste hypotheekrente over betaalt. Daarnaast is het van belang dat je let op de duur van de resterende rentevaste periode.

Is aflossingsvrije hypotheek aflossen verstandig?

Als je naar de maandlasten kijkt is een aflossingsvrije hypotheek zeker aantrekkelijk: je betaalt namelijk geen aflossing. Maar op de langere termijn ben je vaak duurder uit, omdat je niet aflost op je hypotheekschuld en daardoor steeds hetzelfde bedrag aan rente blijft betalen.

Hoe hypotheek oversluiten zonder boete?

Overstappen naar een andere bank/ hypotheek is namelijk boetevrij. U gaat verhuizen: bij verkoop van uw huis mag u (enkele uitzonderingen daargelaten) de hypotheek boetevrij aflossen en een nieuwe hypotheek oversluiten. Uw verhuisplannen naar voren halen, kan een alternatief zijn voor oversluiten.

Hoeveel krijg je terug van de belasting bij oversluiten van de hypotheek?

Hypotheek oversluiten – welke kosten mag ik aftrekken?

Kosten Aftrekbaar of niet
Bemiddelingskosten voor het krijgen van uw hypotheek of lening Aftrekbaar
De kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie Aftrekbaar
Royementsaktekosten Aftrekbaar
Boeterente in verband met vervroegd aflossen Aftrekbaar

Hoe kun je boeterente omzeilen?

Boeterente zo veel mogelijk omzeilen, boetevrij uw hypotheek omruilen. De boeterente helemaal ontlopen zal niet eenvoudig zijn, het wat omzeilen lijkt wel mogelijk. Zo is er bij elke hypotheek jaarlijks een deel van de hypotheek dat u boetevrij extra mag aflossen. Bij sommige banken is dit 10%, bij andere 20% of meer.

Is het slim om aflossingsvrije hypotheek af te lossen?

Waarom zou je je hypotheek niet helemaal aflossen?

Wanneer je amper nog hypotheek hebt, zullen je aftrekbare kosten lager zijn dan je woningforfait en dus zou je meer belasting moeten betalen. Dat voelt niet helemaal eerlijk. Want als je wel nog schuld hebt en rente aftrekt, is die vaak hoger dan het eigenwoningforfait en hoef je dus niet te betalen.

Welk deel Extra aflossen?

Je mag niet onbeperkt aflossen op je hypotheek. Veel banken hebben de regel dat je per leningdeel 10% (of soms 15% of 20%) van de oorspronkelijke hypotheeksom per jaar mag aflossen. Dus ging je ooit een leningdeel aan van €150.000? Dan mag je bij 10% €15.000 per jaar extra aflossen.