Kan iemand gordelroos krijgen als hij eerder waterpokken heeft gehad?
Iemand kan gordelroos krijgen als hij eerder waterpokken heeft gehad. Dan blijft er altijd wat van het virus in het lichaam achter. Als de afweer minder is, kan het virus weer actief worden. Dan kan iemand gordelroos krijgen. Bij gordelroos zit het virus alleen in het vocht van de blaasjes. Het vocht uit de blaasjes is 1 tot 2 weken besmettelijk.
Wat zijn de symptomen van gordelroos?
Wat zijn de symptomen van gordelroos? Gordelroos begint met jeuk, tintelingen of een hevige, brandende of stekende pijn. Na enkele dagen verschijnen er blaasjes in groepjes op het lichaam, meestal rond de buik of taille. Na 10 tot 14 dagen drogen de blaasjes in tot korstjes.
Hoe lang is de besmetting van waterpokken?
Omdat vooral peuters en kleuters waterpokken krijgen is de kans het grootst dat zij u besmetten. Waterpokken is besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de vlekjes zichtbaar worden totdat de blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt ongeveer 10 dagen. Na besmetting duurt het maximaal 3 weken voordat de vlekjes ontstaan.
Kan u zwanger worden door waterpokken?
Wanneer u zwanger bent kan waterpokken ernstig verlopen: De kans dat u een longontsteking krijgt door waterpokken is bijvoorbeeld groter. Ook is er een heel kleine kans dat uw kind aangeboren afwijkingen door waterpokken krijgt: een beschadiging van de huid, oogafwijkingen, te kleine armen en benen en beschadiging van hersenen en ruggenmerg.
Welke medicijnen werken bij gordelroos?
Langdurige heftige pijn door gordelroos is niet altijd gemakkelijk te behandelen. Pijnmedicijnen als paracetamol, ibuprofen, diclofenac en naproxen werken meestal niet. NSAID’s zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen kunnen bij gordelroos soms ook ernstige bijwerkingen geven. Meestal wordt het medicijn amitriptyline (of nortriptyline) gebruikt.
Wat is gordelroos pijnstiller?
Bij gordelroos werken pijnmedicijnen als paracetamol , ibuprofen , diclofenac of naproxen minder goed of niet. Gebruik bij gordelroos geen ibuprofen, diclofenac of naproxen, vanwege de kans op ernstige bijwerkingen. Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd.