Kan huisarts diabetes vaststellen?

Kan huisarts diabetes vaststellen?

Testen op diabetes kan het beste bij de huisarts. Die kan met een vingerprik een druppel bloed afnemen en het bloedsuikergehalte daarin meten. Vaak gebeurt het ook met een buisje bloed in een laboratorium. Soms houden apotheken actieweken waarbij je je gratis kunt laten testen.

Wat doet huisarts bij diabetes?

advies geven over leefstijl en gezonde voeding. begeleiding bij het injecteren van insuline en het meten van de glucosespiegel. advies geven over medicatie. vragen beantwoorden over alles wat met diabetes te maken heeft.

Hoe wordt de diagnose diabetes gesteld?

De diagnose diabetes wordt officieel gesteld aan de hand van het meten van de bloedglucose: de hoeveelheid glucose in het bloed. Wanneer je diabetes hebt, is deze hoeveelheid te hoog. Dit geeft bij diabetes type 2 soms klachten, soms ook (nog) niet.

Hoe kan ik een diagnose diabetes geven?

De diagnose diabetes wordt gegeven aan mensen waarvan de bloedsuikerspiegel constant te hoog is. Men kan testen of iemand diabetes heeft door een vingerprik, de glucosetolerantietest, de urinetest en de HbA1c-test. Uiteraard kunnen bepaalde klachten al een indicatie van diabetes geven.

Hoe krijg je diabetes?

Hoe krijg je diabetes? Er is niet één oorzaak waardoor je diabetes type 1 of 2 krijgt. Om zo min mogelijk last te hebben van je diabetes moet je ervoor te zorgen dat je bloedsuiker niet te hoog of te laag is, dus zo min mogelijk hypo’s en hypers.

Wat is een bloedonderzoek voor diabetes?

Om de diagnose te kunnen stellen is bloedonderzoek nodig. De huisarts of kinderarts kan dit onderzoek aanvragen als ze denken aan diabetes. De diagnose diabetes kan in de volgende situaties worden gesteld: als je klachten hebt die passen bij diabetes én je bloedsuiker hoger is dan 11,1 mmol/L (in België hoger dan 200 mg/dL),

Hoe heet een diabetes dokter?

Internisten. De internisten zijn medisch specialisten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van diabetes.

Wat is de behandeling van diabetes?

Behandeling van diabetes. Voor de behandeling van diabetes maakt het uit welke soort diabetes je hebt. Daarnaast reageert iedereen anders op een behandeling. Dus een behandeling verschilt ook per persoon. De belangrijkse onderdelen van de behandeling van diabetes zijn gezond eten, genoeg bewegen, niet roken, medicijnen en insuline.