Inhoudsopgave
Kan het geven van feedback de motivatie en leerresultaten van studenten positief beïnvloeden en wat is effectieve feedback?
Feedback kan het lesgeven, maar vooral het leren en de leerresultaten verbeteren. Feedback op de kwaliteit van het werk en het leerproces of de leerstrategie zijn het nuttigst. Positieve feedback, gericht op het werk en/of de leerstrategie, bevordert de (intrinsieke) motivatie en het leren.
Hoe geef je effectieve feedback?
Bekijk hieronder 5 handige tips voor het geven van effectieve feedback.
- Doel oriënterend. Het doel van feedback is om mensen informatie te geven over hun voortgang richting een bepaald doel.
- Transparantie en tastbaarheid.
- Actiegericht.
- Tijd en plaats gericht.
- Voortdurend.
Wat is effectieve feedback?
Effectieve feedback geeft een leerling inzicht in waar hij staat ten opzichte van dat doel en hoe hij het kan bereiken. Het helpt de inspanningen en de acties van een leerling en/of van een leraar die daarvoor nodig zijn, te bepalen, te richten of bij te stellen.
Wat is het doel van positieve en negatieve feedback?
We onderscheiden positieve en negatieve feedback. Positieve feedback benadrukt de sterktes van een medewerker, terwijl negatieve feedback zich vooral focust op het veranderen of uitbannen van ineffectief of ongewenst gedrag.
Wat zijn de voordelen van positieve feedback?
Door iemand positieve feedback te geven, zal je zien dat hij/zij enthousiaster wordt. Het geeft meer richting aan wat de verwachtingen zijn. De positieve benadering zal ook de intrinsieke motivatie stimuleren. Wat betekent dat de werknemer gemotiveerd is, omdat hij dat ook echt wil.
Waarom is feedback belangrijk in het onderwijs?
Wat is regulatieve feedback?
Metacognitieve (of regulatieve) leeractiviteiten zijn die leeractiviteiten die studenten stellen om het eigen leerproces en het oplossen van problemen aan te sturen: een taak planmatig aanpakken, zichzelf toetsen en evalueren, feedback gebruiken om zichzelf te verbeteren.
Waarom feedback geven aan kinderen?
Door feedback op het proces te geven, krijgt het kind de mogelijkheid om zelf over een strategie na te denken, de strategie draagt uiteindelijk weer bij aan de taak. Hierbij is de uitkomst dus niet van belang, alleen de weg erna toe.
Waarom is zelfstandig werken zo belangrijk?
Je bent in staat je eigen werk goed uit te voeren zonder hulp van anderen. Je hebt geen begeleiding nodig en je kunt goed alleen werken. Je bent in staat zelf nieuwe taken op te pakken en je kunt problemen zelf oplossen. Je werkt efficiënt, je besteedt je tijd nuttig en je zoekt zinvol werk als je tijd over hebt.
Hoe leren mbo studenten?
Studenten laten leren in zo veel mogelijk realistische situaties. De mbo-leraar moet ervaringen uit de beroepspraktijk benutten als leerervaringen en deze verbinden aan de kennis, vaardigheden en houdingen die studenten op school leren en andersom.