Kan een kattenbeet kwaad hebben?

Kan een kattenbeet kwaad hebben?

Kattenbeet. Informatie. Veel mensen denken dat een kattenbeet geen kwaad kan. Niet zoveel kwaad als een hondenbeet in ieder geval. Hier is niets van waar. Hondenbeten zorgen vaak voor bloeduitstortingen en het afsterven van weefsel, maar kattenbeten zorgen voor diepe steekwonden waar vele bacteriën zich in kunnen nestelen.

Wat is een hondsdolheid?

Rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. U kunt besmet raken via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier. Infectie is in veel gevallen dodelijk. Rabiës komt bijna overal in de wereld voor, maar de kans om de ziekte in Nederland te krijgen is klein.

Wat is antibiotica bij een kattenbeet?

Antibiotica. Bij een kattenbeet zal uw arts altijd een preventieve kuur met antibiotica voorschrijven. Dit geldt zeker voor mensen met een verhoogd infectierisico, zoals bijvoorbeeld diabetespatiënten, mensen zonder milt (asplenie), mensen met een kunsthartklep of een kunstgewricht, of die behandeld worden met immuunonderdrukkende geneesmiddelen.

Is profylaxe zinvol bij kattenbeet?

Bij een kattenbeet is het infectierisico hoger en daarom is het toedienen van antibiotica zinvol. Ook bij mensen met een verminderde weerstand, is profylaxe met antimicrobiële middelen aangewezen. Eerste keus is amoxicilline / clavulaanzuur gedurende 7-10 dagen.


Wat is insecten beet in de huid?

Een insecten beet in de huid is oppervlakkig. Ze worden bij ons onder andere toegebracht door muggen, vlooien, dazen, teken, bedwantsen, hertenluisvliegen of luizen. Insecten bijten om zich te voeden met bloed. De huidreactie ontstaat door het speeksel van het insect.

Wat is een bijtwond van een andere kat?

Een bijtwond van een andere kat Tanden bevatten altijd bacteriën, een bijtwond is dus per definitie geïnfecteerd. De bloedvoorziening is door weefselschade vaak verstoord, waardoor de kans op een ontsteking of abces nog groter wordt. Eerste hulp bij bijtwonden na een vechtpartij met een andere kat