Kan een kat hondsdolheid krijgen?

Kan een kat hondsdolheid krijgen?

Het rabiësvirus komt vooral voor bij honden, vleermuizen, vossen en katten. Het virus kan via het speeksel van een dier in het lichaam komen door een beet, krab of lik. Er is geen kans om rabiës op te lopen door contact met urine, ontlasting of bloed van een mens of dier die met rabiës besmet is.

Wat kost een rabiës vaccinatie kat?

Rabiës (beter bekend als hondsdolheid) kan voorkomen door bijten, likken of krabben van een besmet dier. Je kat inenten tegen rabiës kost ongeveer €15,- tot €25,-.

Welke inentingen zijn verplicht voor katten?

De meeste vaccinaties zijn niet verplicht maar wel sterk aangeraden om uw kat te beschermen tegen een aantal besmettelijke en soms zeer gevaarlijke infectieziekten zoals kattenziekte, niesziekte, chlamydia, leukose of rabiës. Vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) is verplicht zodra de kat België verlaat.

Hoeveel kost een inenting voor katten?

De kosten voor de inentingen bij de kat liggen gemiddeld tussen de € 25,- en € 50,- per inenting. Deze kosten kunnen per dierenartsenpraktijk verschillen. Meerdere factoren hebben invloed op de uiteindelijke prijs voor het inenten van je kat. Gelukkig worden deze kosten door de meeste kattenverzekeringen vergoedt.

Kan een kat last hebben van inenting?

De meeste katten zullen geen last hebben van een vaccinatie. Sommige katten zijn wat rustiger na de inenting. Als een kat echter op het moment van vaccinatie als besmet was met een ziekte (maar daar nog niet ziek van was), kan het gebeuren dat ze na de vaccinatie ziek worden.

Wat als je je kat niet inenten?

Zonder die inentingen kunnen katten aan ernstige ziekten lijden, waarvan ze soms de pijnlijke gevolgen voor altijd te verdragen hebben. In het ergste geval kunnen ze zelfs aan deze ziekten overlijden.

Kan een kat een vleermuis vangen?

Wanneer het toch gebeurt dat een huisdier (kat/hond) gebeten of gekrabd is door een vleermuis, neem dan contact op met de dierenarts. Deze kan het huisdier tegen hondsdolheid inenten. Maak bij de afspraak aan de dierenarts duidelijk dat er contact is geweest tussen het huisdier en een vleermuis.

Wat kost chippen en inenten kat?

Doorgaans liggen de kosten tussen de €25,- en €50,- en zijn ze eenmalig. Daarnaast kunt u bij veel dierenartsen uw kat laten inenten en chippen tegelijk, waardoor u op de kosten kunt besparen. Uw dierenarts kan vervolgens uw huisdier registreren bij PetBase.

Wat gebeurt er als je een kat niet inenten?

De enting tegen niesziekte dient jaarlijks herhaald te worden. Als een kat niet of onvoldoende beschermd is tegen niesziekte, kan hij/zij na besmetting ernstig ziek worden. Dieren kunnen de volgende problemen krijgen: ernstige keelpijn (kwijlen, slechte eetlust)

Kan een kat ziek worden van een inenting?

Katten kunnen, net als honden, milde ziekteverschijnselen krijgen na vaccinatie. Een allergische reactie is zeldzaam. Bij katten worden tumoren beschreven op plekken waar eerder injecties (niet alleen vaccinaties) werden gegeven (injection site sarcoma). De kans hierop is 0,01 tot 0,1%.

Wat zijn de kosten van de sterilisatie bij katten?

De kosten van sterilisatie bij katten kunnen door heel het land heen ontzettend verschillen. De gemiddelde kosten van de sterilisatie bij de poes is €118,- en de castratie bij de kater kost gemiddeld €59,-.

Welke katten hebben minder gezondheidsproblemen?

Gesteriliseerde katten hebben namelijk minder gezondheidsproblemen. De kans op baarmoederontsteking of tumor en / of melkkliertumoren neemt bij sterilisatie af. Het enige nadeel bij het steriliseren van een kat is dat de kat dikker kan worden. Maar dit kan worden voorkomen door de kat wat minder voer te geven.

Wanneer moeten katten en kittens gecastreerd worden?

Alle katten en kittens moeten gecastreerd/gesteriliseerd worden voor ze 5 maanden oud zijn en/of voor verkoop of adoptie. Dit geldt ook voor katten en kittens die gratis weggegeven worden. Uitzonderingen hierop zijn katten die naar een erkende fokker (met HK-nummer) gaan of die voor het buitenland bestemd zijn.