Is zichzelf een persoonlijk voornaamwoord?

Is zichzelf een persoonlijk voornaamwoord?

Zichzelf en uzelf zijn de versterkte vormen van de wederkerende voornaamwoorden zich en u. Beide vormen kunnen worden gecombineerd met het persoonlijk voornaamwoord u. Zich(zelf) kan gebruikt worden omdat u van oorsprong een derde persoon enkelvoud is (afgeleid van uwe edelheid).

Is hun grammaticaal correct?

Een richtlijn is: je schrijft hun, als je het woord kunt vervangen door een voorzetsel + hen: ‘aan hen’, ‘voor hen’, ‘volgens hen’, ‘bij hen’. Maar helaas betekent niet elk voorzetsel dat het meewerkend voorwerp is. Als je meer wilt weten, kijk dan ook eens op de website van Onze Taal.

Hoe ziet u dat voor u of zich?

Bij u hebt past het wederkerend voornaamwoord u het best: ‘U hebt u vergist. ‘ Bij u heeft past zich het best: ‘U heeft zich vergist. ‘ Het persoonlijk voornaamwoord u is ontstaan als derde persoon enkelvoud.

Is zichzelf een wederkerend voornaamwoord?

Naast deze gewone vormen zijn er ook de vormen met -zelf: mezelf, jezelf, uzelf, zichzelf enzovoort. Het wederkerend voornaamwoord verwijst meestal naar het onderwerp van een zin. Voorbeelden: (1) Ik was me.

Is niemand een persoonlijk voornaamwoord?

vnw. (indefiniet pronomen) Onbepaalde voornaamwoorden zijn onder andere: iets, niets, iemand, niemand, alles, men, wat elk, ieder(een).

Kan hun lijdend voorwerp zijn?

Je gebruikt hun als een meewerkend voorwerp, bijvoorbeeld in de zin: Ik geef hun nog een kans. Je gebruikt hen als een lijdend voorwerp, bijvoorbeeld in de zin: Ik geloof hen. Als je twijfelt, kun je in beide gevallen hun en hen vervangen door ze.

Is het bij hun of bij hen?

Gebruik hun als het een meewerkend, belanghebbend of bezittend voorwerp zonder voorzetsel, of een ondervindend voorwerp is. Gebruik hen als het een lijdend voorwerp of oorzakelijk voorwerp is. Gebruik hen na een voorzetsel, welke grammaticale functie het ook heeft.

Is het zich of zich?

Werkwoorden die alleen wederkerend gebruikt kunnen worden, zoals zich bemoeien, zich gedragen, zich inbeelden, zich schamen en zich vergissen, krijgen in de derde persoon gewoonlijk zich bij zich. Uitzonderingen zijn tot zichzelf komen, op zichzelf wonen, buiten zichzelf zijn/raken en zichzelf zijn.

Wat u nodig hebt of heeft?

Het is allebei goed. U heeft komt iets vaker voor, maar in ons tijdschrift Onze Taal, en op deze website, gebruiken wij de vorm u hebt.