Is wij wouden fout?

Is wij wouden fout?

Wat is juist: ‘Wij wouden winnen’, ‘Wij wouen winnen’ of ‘Wij wilden winnen’? Alleen ‘Wij wilden winnen’ lijkt voor iedereen volledig aanvaardbaar te zijn. Wie wouwen of wouden gebruikt, kan bijna standaard rekenen op commentaar vanwege slordig taalgebruik. Toch staat ook wouden in de woordenboeken en woordenlijsten.

Is het gewild of gewilt?

gewild – bijvoeglijk naamwoord uitspraak: ge-wild 1. waar veel naar gevraagd wordt ♢ dat is een gewild artikel 2.

Is wilde goed Nederlands?

Antwoord. In het enkelvoud is zowel de regelmatige vorm wilde als de onregelmatige vorm wou gebruikelijk. Wou wordt in Nederland als informeler beschouwd. In het meervoud is wilden de neutrale en veruit de gebruikelijkste vorm.

Zal willen of zou willen?

willen/vervoeging

vervoeging van het Nederlandse werkwoord willen
tegenwoordige tijd toekomende tijd
u wil, wilt zal, zult willen
gij, ge wilt zult willen
hij, zij, het wil zullen willen

Is het wij wouden of wij wilden?

Voor het enkelvoud zijn wilde en wou allebei correcte verledentijdsvormen. Voor het meervoud is wilden de correcte verledentijdsvorm. In de spreektaal wordt voor het meervoud weleens wouden of wouen gebruikt, maar in verzorgd taalgebruik kunt u die vormen beter vermijden.

Hoe schrijf je gewild?

Het woord gewild staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.

Zouden vervoegen?

Je moet uit je hoofd leren hoe je dit werkwoord vervoegd….zullen.

zullen tt vt
jij, je, u zult zou
hij, zij, ze, het zal zou
wij, we zullen zouden
jullie zullen zouden

Is het wouden of wilden?

Is het Ik hou of ik houd?

Ik hou en ik houd zijn allebei correct. Zowel in gesproken als in geschreven taal is ik hou de gewone vorm. De vorm met -d komt vooral voor in formelere geschreven taal.

Zal kunnen of zou kunnen?

Antwoord. Het zal je maar gebeuren is correct om een mogelijkheid aan te geven die onwenselijk is. Het is onduidelijk of Het zou je maar gebeuren tot de standaardtaal in Nederland gerekend kan worden.

Wat is het verschil tussen zou en zal?

Het verschil is dat bij de “zal” zin verondersteld wordt dat de persoon dit gedrag wel vaker vertoont. In de “zou” zin klinkt er meer verbazing over iets dat de persoon meestal niet als gedrag vertoont.

Heb je of hebt je?

hebben/vervoeging

vervoeging van het werkwoord hebben
tegenwoordige tijd verleden tijd
ik heb hadden
jij, je hebt hadden
u hebt heeft had

Kan wouden?

Het Witte Boekje bijvoorbeeld keurt ook ‘wou’ en ‘wouden’ goed. Het Groene Boekje vindt dat ‘wou’ nog wel enigszins kan in schrijftaal, maar dat ‘wouden’ echt alleen spreektaal is.

Heeft en hebt?

Het persoonlijk voornaamwoord ‘u’ drukte oorspronkelijk een derde persoon uit: ‘u heeft’. Maar tegenwoordig wordt ‘u’ veelal als tweede persoon enkelvoud aangevoeld (net als ‘jij’) en dan is het ‘u hebt’. De ene vorm is niet beter dan dan de andere, al vinden sommige mensen ‘u heeft’ iets formeler klinken dan ‘u hebt’.