Inhoudsopgave
Is Nederland bezet geweest door Spanje?
De Spaanse Nederlanden is de naam voor Nederland en België tussen 1556 en 1713. De landen hoorde toen bij Spanje. In 1581 werd Nederland onafhankelijk en werd een zelfstandig land. België bleef tot aan 1713 bij Spanje horen en werd daarna van Oostenrijk.
Hoe kwam Nederland onder Spaans gezag?
In 1555 nam koning Filips II van Spanje de regering van de Habsburgse Nederlanden over van zijn vader, keizer Karel V. Omdat Filips in de eerste plaats koning van Spanje was, werden de Nederlanden sindsdien de Spaanse Nederlanden genoemd.
Wat is er gebeurd in 1584?
Op 10 juli 1584 schiet Balthasar Gerards Willem van Oranje dood. Dat gebeurt in het Prinsenhof in Delft, waar Willem van Oranje zijn hof heeft. Willem van Oranje is dan 51 jaar oud. Zijn moordenaar Balthasar Gerards kan worden gepakt en wordt tot een verschrikkelijke dood veroordeeld.
Wat is een Geus?
Geus (meervoud: geuzen) is een benaming en een deels in onbruik geraakt mild scheldwoord voor een protestant persoon. Deze benaming is ontstaan in de 16e eeuw en werd met regelmaat gebruikt door de katholieken in de Nederlanden.
Wat hing bij de geuzen aan hun riem?
Traditioneel worden de woorden van Berlaymont weergegeven als: N’ayez pas peur, Madame, ce ne sont que des gueux (vertaling: ‘Wees niet bang, mevrouw, het zijn slechts bedelaars’).
Wat is er gebeurd in 1579?
Begin 1579 vormden de zuidelijke gewesten een eigen (katholieke) unie, de Unie van Atrecht. Hierin werd onder meer bepaald dat de katholieke godsdienst de enige toegestane godsdienst was. Met de ondertekening van de Unie van Atrecht braken Artesië, Henegouwen, Namen en Luxemburg definitief met de Opstand.
Wat gebeurde er in 1573?
De Slag op de Zuiderzee, ook wel de Slag van Bossu geheten, was een zeeslag uit de Tachtigjarige Oorlog. Het zeetreffen vond (met een onderbreking) plaats van 3 tot 12 oktober 1573 tussen de watergeuzen en een Spaanse vloot, op de Zuiderzee nabij Hoorn en Marken.