Inhoudsopgave
Is leverkanker goed behandelbaar?
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij leverkanker. Het verschilt per persoon wat de beste behandeling is. Dat ligt aan de uitgebreidheid van de kanker en hoe goed de lever nog werkt. Het is belangrijk dat de behandeling gebeurt in een ziekenhuis met veel kennis en ervaring op het gebied van leverkanker.
Hoe ontstaat levertumor?
Een door een virus veroorzaakte leverontsteking (virale hepatitis) Galweginfecties. Overmatig alcoholgebruik. Hemochromatose (een erfelijke ziekte, waarbij het lichaam te veel ijzer uit het voedsel haalt en dat in de lever opslaat)
Kan je lang leven met leverkanker?
Algemeen geldt dat hoe kleiner de tumor is en hoe vroeger hij ontdekt wordt, hoe beter de geneeskansen zijn. Als er uitzaaiingen zijn, ligt de vijfjaarsoverleving (het gemiddelde percentage patiënten dat vijf jaar na de diagnose nog leeft) uiteraard lager.
Hoe snel groeit levertumor?
Daarmee bedoelen we dat de tumor met een randje gezond leverweefsel moet worden uitgenomen. Het verwijderde stuk wordt opgestuurd voor microscopisch onderzoek. De lever heeft het bijzondere vermogen om weer ‘aan te groeien’. Dit duurt ongeveer een maand.
Hoe lang kun je nog Leven met uitzaaiingen lever?
Vooruitzichten. Meestal drukken we de kans op genezing uit in het aantal patiënten dat vijf jaar na de behandeling nog in leven is. Als we de leveruitzaaiingen van darmkanker met een operatie kunnen verwijderen, is dat ongeveer 40-50 procent van de patiënten.
Kunnen uitzaaiingen verdwijnen?
Darmkanker kan uitzaaien naar de buikholte en dat buikvlies. Een combinatie van een operatie en chemotherapie direct in de buik (HIPEC) kan de uitzaaiingen soms genezen. HIPEC staat voor Hypertherme IntraPeritoneale Chemotherapie. De behandeling kan alleen als er geen uitzaaiingen zijn naar de lever of de longen.
Hoe weet ik of ik een uitzaaiing heb?
De plaats waar uitgezaaide kankercellen terecht- komen, is niet precies te voorspellen. Wel is bekend naar welke organen of weefsels bepaalde tumoren meestal uitzaaien. uitzaaien worden bepaald door: De weg die de lymfe of het bloed volgt vanaf de tumor.
Hoe weet ik of ik uitzaaiingen heb?
Symptomen en kwaliteit van leven
- Buikpijn (vaak rechtsboven in de buik)
- Verminderde eetlust.
- Gewichtsverlies.
- Vermoeidheid en zwakte.
- Misselijkheid en braken.
- Onverklaarbare bloedingen (door een stollingsprobleem)
- Gele verkleuring van het oogwit en de huid, jeuk, grijs-witte ontlasting en/of donkere urine (geelzucht)