Is kunnen regelmatig of onregelmatig?

Is kunnen regelmatig of onregelmatig?

Onregelmatige werkwoorden Deze werkwoorden hebben ook (deels) afwijkende vormen in de tegenwoordige tijd (zoals kan, is en heeft) en ook de verleden tijd is niet altijd voorspelbaar (zoals wou, was en mocht).

Welke werkwoorden worden met zijn vervoegd?

“Zijn” wordt o.a. met de volgende frequente werkwoorden gebruikt: “beginnen”, “blijken”, “blijven”; “komen”, “gaan”; “blijven” en “blijken”; “gebeuren”, “geschieden”; “vergeten”; “worden” en “zijn”; “lukken”, “mislukken”, “slagen” (en de composita waarmee deze werkwoorden eventueel worden gevormd):

Hoe weet je of een Frans werkwoord regelmatig is?

De drie soorten regelmatige werkwoorden zijn de werkwoorden die eindigen op -er, -ir en -re. Er: Plaats de uitgang achter de stam door -er van het hele werkwoord af te halen. Ir: Plaats de uitgang achter de stam door -ir van het hele werkwoord af te halen.

Is kunnen een regelmatig werkwoord?

Het werkwoord kunnen is een onregelmatig werkwoord. De meeste werkwoorden krijgen in de tegenwoordige tijd voor de derde persoon enkelvoud een t aan het eind zoals bijvoorbeeld bij “hij loopt”. Echter, de werkwoorden kunnen, willen, zijn, zullen en mogen zijn hierop uitzonderingen.

Heb Of ben gezwommen?

Werkwoorden van beweging, zoals fietsen, rijden, kruipen, lopen, reizen, vliegen. Als de handeling zelf centraal staat, worden deze werkwoorden met hebben vervoegd. Als de verandering van plaats of de richting (met het te bereiken doel) centraal staat, worden ze met zijn vervoegd. Ik heb een uur lang gezwommen.

Wat is het verschil tussen perfectum en imperfectum?

Het perfectum plaatst de werking in (een periode in) het verleden, zonder die duidelijk aan een moment te koppelen; het imperfectum doet dat laatste wel. Vergelijk: ‘Al zijn broers hebben de waterpokken gehad’ (ooit, in het verleden) en ‘Al zijn broers hadden de waterpokken’ (bijvoorbeeld in het najaar van 2003).

Hoe weet je of een werkwoord regelmatig of onregelmatig is?

werkwoord dat bij de vervoeging* wisselingen van klinkers* en/of medeklinkers* vertoont. Voorbeelden: lopen – liep – gelopen; brengen – bracht – gebracht. Als de vervoeging buiten de klinkerwisseling regelmatig verloopt, wordt een onregelmatig werkwoord ook sterk werkwoord genoemd.

Hoe weet je of een werkwoord sterk of zwak is?

De werkwoorden waarbij de klank niet verandert in de verleden tijd worden zwakke werkwoorden genoemd. Werkwoorden waarbij de klank wel verandert in de verleden tijd worden sterke werkwoorden genoemd.

https://www.youtube.com/watch?v=ugHLR9Lpfco