Is hypoglykemie te laag?

Is hypoglykemie te laag?

Bij een hypo (voluit: hypoglykemie) is het bloedsuiker te laag. Er zit te weinig bloedglucose (bloedsuiker) in je bloed. Je hebt een hypo als je bloedglucose lager is dan 3,9 mmol/l. Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen.

Is hypoglykemie bij mensen zonder diabetes?

Bij mensen zonder diabetes is de bloedsuikerwaarde bij hypoglykemie lager dan circa 2,5 tot 2,8 millimol per liter. Is er geen sprake van diabetes, dan is mogelijk de reservevoorraad glucose verbruikt en wordt niet meer aangevuld, bijvoorbeeld door een koolhydraatvrije of -arme voeding, vasten of langdurige lichamelijke inspanning.

Hoe kan een hypo ontstaan bij mensen zonder diabetes?

Ook mensen zonder diabetes kunnen bloedglucosewaardes onder de 3,9 mmol/l, maar hun lichaam is in staat dit zelf op te lossen. Een hypo kan ontstaan doordat je te weinig eet, te veel insuline spuit of te lang een lichamelijke inspanning levert zonder genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Meestal geeft vaak een naar gevoel.

Wat moet je doen bij een hypo?

Wat moet je doen bij een hypo? Een hypo gaat over als je snel iets zoets eet of drinkt (niet light). Neem het liefst suiker in de vorm van glucosetabletten (druivensuiker/dextrose). Een glucosetablet komt namelijk het snelste in het bloed.

Wat zijn symptomen van een hypo bij de kat?

Hieronder staan enkele symptomen van een hypo bij de kat, oplopend in ernst: Abnormale honger of juist geen interesse in eten Angst en willen wegkruipen

Wat is een hyper bij de kat?

Het resultaat van een hyper bij de kat is dat er vetweefsel wordt afgebroken om in de energiebehoefte van het lichaam te voorzien. Bij de afbraak van vetweefsel komen afvalstoffen vrij: ketonen. Als er te veel ketonen in het bloed van de kat terechtkomen, ontstaat de aandoening diabetische ketoacidose (DKA).

Wat is hypoglycemia?

Er wordt dan wel gesproken van het onvermogen om hypo’s op te merken of te voelen aankomen. In het Engels: hypoglycemia unawareness. Het is heel lastig als iemand dit heeft. Het doet zich vooral voor in de groep mensen die worden behandeld met insuline om de bloedsuikers zo nauwkeurig mogelijk te regelen.

Wanneer ontstaat een reactieve hypoglykemie?

Reactieve hypoglykemie ontstaat wanneer de alvleesklier te lang en te veel insuline aanmaakt na een maaltijd. Doordat de alvleesklier te veel insuline produceert, daalt de bloedsuikerspiegel. Dat kan klachten geven die lijken op de symptomen van een hypo (hypoglykemie). Gemiddeld gebeurt dit een paar uur na het eten.

Hoe herken je een hypo?

Hoe herken je een hypo? Hypo’s zijn te herkennen aan trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en bewusteloosheid. Mensen met diabetes hebben vaak zelf een meter om hun bloedsuikergehalte te meten. Heb je geen diabetes, maar vermoed je dat je last hebt van hypoglykemie?