Is het waardes of waarden?

Is het waardes of waarden?

Nederlandstalige woorden die in het enkelvoud op -e eindigen hebben vaak twee meervoudsvormen. Een meervoudsvorm die eindigt op -en en één op -s. Welke vorm je gebruikt maakt in dit geval niet uit. Waarden is veruit de meest gebruikte variant.

Wat is het verschil tussen normen en waarden en idealen?

Normen en waarden, twee verschillende begrippen die we graag als één laten klinken. Normen zijn ongeschreven regels over hoe je je hoort te gedragen. Waarden zijn de achterliggende idealen die als waardevol worden aangeduid; dingen die je belangrijk vindt, als persoon of als groep.

Wat betekent waardes?

Een waarde is iets wat een persoon of samenleving nastrevenswaardig vindt. Een waarde geeft aan wat men wenselijk vindt, zoals bijvoorbeeld goed gedrag. Het woord waarde wordt vaak samen met het woord normen gebruikt.

Wat is de betekenis van waarden?

Betekenis waarden. Waarden zijn de zaken die waardevol gevonden worden door iemand of een groep mensen (een samenleving) Het is vaak een enkel woord, zoals eerlijkheid, respect, gelijkheid. In het voorbeeld van op tijd komen als je hebt afgesproken met iemand, dan is de achterliggende waarde stiptheid of respect voor de ander.

Wat is de relatie tussen waarden en normen?

De relatie tussen waarden en normen kan het beste als volgt inzichtelijk worden gemaakt: Met andere woorden: normen zijn afgeleid uit waarden. Waarden leiden dus tot specifieke normen. Bepaalde waarden worden als waardevol beschouwd – de naam zegt het al – en worden geconcretiseerd in normen.

Wat zijn de achterliggende waarden in de samenleving?

Waarden zijn de achterliggende idealen die als waardevol worden aangeduid; dingen die je belangrijk vindt, als persoon of als groep. Het is een veel gebezigde term tegenwoordig. Het lijkt als fundament te dienen van onze samenleving, maar feit is dat een ieder er andere normen en waarden op na houdt.

Wat is de betekenis van een waarde?

Een waarde wordt vaak omschreven in één woord. Bekende waarden zijn: vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid, solidariteit, respect en tolerantie. NORMEN zijn gedragsregels. Normen zijn dus concrete regels waar je de ander (of jezelf) op kunt afrekenen.