Is het normaal dat een moedervlek groeit?

Is het normaal dat een moedervlek groeit?

Als een moedervlek groeit, jeukt of pijnlijk is, als er korstjes op ontstaan, als hij gaat bloeden of als een moedervlek verandert van kleur of vorm – dan kan er iets aan de hand zijn. Bij twijfel over of er sprake is van een kwaadaardige moedervlek (melanoom), wordt de moedervlek verwijderd en onderzocht.

Waarom groeien moedervlekken?

Zo’n vlek ontstaat wanneer een bruine kleurstof (pigmentcellen) zich ophoopt in je huid. De meeste mensen hebben wel een paar moedervlekken. Gemiddeld zo’n 20 à 30, maar het kunnen er ook honderden zijn. Sproeten en de meeste bruine vlekjes die verschijnen onder invloed van de zon zijn geen moedervlekken.

Kun je op latere leeftijd nieuwe moedervlekken krijgen?

“Dat kan, maar het aantal moedervlekken neemt wel af na het vijfendertigste levensjaar”, zegt dermatoloog Remco van Doorn van het Leids Universitair Medisch Centrum. “Je kunt daarna nog wel nieuwe moedervlekken ontwikkelen, maar het worden er wel flink minder.”

Wat is een verdachte moedervlek?

Een vlek is verdacht als hij één of meer van de volgende eigenschappen heeft: Asymmetrie: de ene helft van de vlek of moedervlek heeft een andere kleur of vorm dan de andere helft. Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand.

Hoe haal je zelf een moedervlek weg?

Er zijn voor verwijdering van een goedaardige moedervlek meerdere mogelijkheden:

  1. Coaguleren (wegbranden)
  2. Curetteren (wegschaven)
  3. Excideren (wegsnijden)
  4. Ablatieve CO2 laser (niet-chirurgische ingreep) Deze laserbehandeling is een alternatief voor de operatieve ingrepen van goedaardige moedervlekken.

Hoe kun je zien of een moedervlek kwaadaardig is?

Hoe herken ik een kwaadaardige moedervlek? De moedervlek mag niet a-symmetrisch groeien; d.w.z de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft van de vlek. Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood.

Wat is een kwaadaardige moedervlek?

Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat uit pigmentcellen (melanocyten). Pigmentcellen komen vooral voor in de huid. In groepjes bij elkaar vormen zij een moedervlek. Bij een melanoom verandert een groep pigmentcellen in kankercellen.

Hoe ontstaan moedervlekken?

Hoe ontstaan moedervlekken? Waarom moedervlekken ontstaan is niet precies bekend. Sommige moedervlekken bestaan al bij de geboorte. Dit zijn de zogenoemde congenitale moedervlekken. De meeste moedervlekken ontstaan tussen het 3e en 40e levensjaar. Erfelijke aanleg lijkt een belangrijke rol te spelen, evenals zonverbrandingen op de kinderleeftijd.

Waarom wordt een verdachte moedervlek verwijderd?

Vandaar dat een verdachte moedervlek in principe altijd wordt verwijderd. Afhankelijk van de soort moedervlek en zijn eigen expertise doet een huisarts dat zelf of verwijst hij door naar een dermatoloog. Een dermatoloog heeft wél veel ervaring met het beoordelen van verdachte moedervlekken.

Hoe groter het aantal moedervlekken in de zon?

Hoe meer tijd je als kind (onbeschermd) in de zon hebt doorgebracht, hoe groter het aantal moedervlekken. Ook erfelijkheid speelt een rol. Een enkele moedervlek is aangeboren, maar de meeste ontstaan tussen het 3de en het 20ste jaar. Krijg je op latere leeftijd nieuwe moedervlekken, dan zijn die per definitie ‘verdacht’.

Is moedervlekken kwaadaardig?

Elke verandering in een moedervlek is verdacht. Gewone moedervlekken – bol, zacht en egaal van kleur – worden zelden kwaadaardig. De kans daarop is minder dan één op een miljoen. Maar er bestaan ook onrustige – in medische termen ‘atypische’ – moedervlekken. Die kunnen uitgroeien tot een gevaarlijke vorm van huidkanker, ook wel melanoom genaamd.