Inhoudsopgave
Is het nog verstandig om een cv-ketel te kopen?
Voor de meeste huishoudens is de aanschaf van een nieuwe CV-ketel een goede investering. Wel is het verstandig te kiezen voor de toekomst door een model te nemen die geschikt is voor de aansluiting op een zonneboiler en of warmtepomp.
Wat is de gemiddelde levensduur van een cv-ketel?
De verwachte levensduur van een cv-ketel is volgens de meeste fabrikanten uit onze test ongeveer 15 jaar. Met goed onderhoud is dat zeker te halen. Dat blijkt ook uit het consumentenonderzoek dat wij deden.
Waarom pompsnelheid cv verlagen?
Door de pompsnelheid te verlagen stroomt het water trager door je CV-systeem en zal het meer warmte af kunnen geven in de radiatoren. Je hebt ketels met een gewone aan/uit pomp, en moderne ketels met een modulerende pomp, waarbij de pompsnelheid traploos ingesteld kan worden door de ketel.
Kun je in 2021 nog een CV ketel kopen?
Nee, na 2021 mogen gasgestookte cv-ketels ook nog gewoon gerepareerd worden. Alleen wanneer de ketel niet meer te repareren is, kunt u dus geen cv-ketel op gas meer aanschaffen.
Kan ik in 2022 nog een CV ketel kopen?
Het is vanaf 1 april 2022 verboden om zelf de cv-ketel te installeren of repareren, of dat te laten doen door een ‘handige neef’. Alleen gecertificeerde installateurs mogen nog worden ingeschakeld, zo staat in de zogenoemde ‘gasketelwet’ die morgen officieel in werking treedt.
Hoe vaak cv-ketel vervangen?
De meeste cv-ketels hebben een levensduur van zo’n 12 tot 15 jaar. Daarna is het vaak tijd om afscheid te nemen en op zoek te gaan naar een nieuwe cv-ketel. Nieuwe modellen zijn vaak een stuk energiezuiniger dan modellen van een aantal jaar geleden. Bovendien weet je zeker dat je geniet van een lekker warm huis.
Welke snelheid cv pomp?
De snelheid staat standaard op 100% capaciteit, maar deze kun je aanpassen. Op de display van de cv-ketel kun je de snelheid van de pomp verlagen, waardoor het water meer tijd heeft om warmte af te geven. Moderne ketels regelen de pompsnelheid vaak automatisch.
Hoe hoog moet tapwatertemperatuur zijn?
Toch een extra warmtebron. De meeste duurzame systemen leveren warmte rond 40°C. Echter warm tapwater moet minimaal 55 tot 60°C zijn. Daarom is er extra warmtebron nodig.