Is het Meld u of meldt u?

Is het Meld u of meldt u?

‘ Er komt geen t achter het werkwoord. Meld is een gebiedende wijs. Aan de gebiedende wijs wordt geen t toegevoegd.

Hoe ziet u dat voor zich of hoe ziet u dat voor u?

Er is bij die volgorde geen duidelijke voorkeur voor een van beide vormen. Als het wederkerend voornaamwoord meteen volgt op het persoonlijk voornaamwoord u, dan kan zich (zin (1a) en (2a)) de voorkeur hebben voor wie een opeenvolging van twee keer u (zin (1b) en (2b)) niet vlot vindt klinken.

Hoe schrijf je Meld u aan?

Meld u aan is een gebiedende wijs of imperatief. De gebiedende wijs wordt uitgedrukt door de stam van het werkwoord en wordt gebruikt zonder onderwerp. Een gebiedende wijs als meld u aan zorgt weleens voor spelproblemen doordat het wederkerend voornaamwoord u achter de werkwoordsvorm staat.

Wie Meld of wie meldt?

Schrijf geen -t als op de gebiedende wijs het wederkerend voornaamwoord u volgt. Dus:meld u bij het loket, vergis u niet, schaam u niet. (Het wederkerend voornaamwoord hoort bij het werkwoord: zich melden, zich vergissen, zich schamen. Soms heeft dat woord de vorm u.)

Is het Houd u of houdt u?

U is als onderwerp gaan fungeren en dat leidde tot stam + t. Ook in ‘Houdt u toch uw hoofd erbij! ‘ is daarom stam + t juist: houdt. Je kunt het verschil tussen houd en houdt weliswaar niet horen, maar een werkwoord als houden wordt hetzelfde behandeld als een werkwoord als gaan.

Hoe bereid u zich voor?

(en: ‘Bereidt u zich goed voor’) Stel u maar even rustig voor. (en: ‘Stelt u zich maar even rustig voor’)

Hoe schrijf je melden in de verleden tijd?

melden/vervoeging

vervoeging van de bedrijvende vorm van melden
onbepaalde wijs lang
tegenwoordig (v.t.t.) heb gemeld hebben gemeld
verleden (v.v.t.) had gemeld hadden gemeld
toekomend (v.t.t.t.) zal gemeld hebben zullen gemeld hebben