Is het interessant om je hypotheek vervroegd af te betalen?

Is het interessant om je hypotheek vervroegd af te betalen?

Geen wonder dus dat veel mensen dat geld liever gebruiken om hun hypothecaire lening versneld af te lossen. Zo kunnen ze jaarlijks 2 tot 3% besparen. Wie vroeger terugbetaalt, ziet bovendien ook de premies van de schuldsaldoverzekering zakken, omdat er minder kapitaal te verzekeren valt.

Vervroegd terugbetalen: ja, het mag Zo kunnen ze jaarlijks 2 tot 3% besparen. Wie vroeger terugbetaalt, ziet bovendien ook de premies van de schuldsaldoverzekering zakken, omdat er minder kapitaal te verzekeren valt.

Kan ik een hypothecaire lening vervroegd terugbetalen?

U mag uw krediet op elk moment volledig of gedeeltelijk vroeger terugbetalen dan op de data in het contract. De kredietgever mag daar wel een wederbeleggingsvergoeding voor vragen. Maar die vergoeding is wettelijk begrensd.

Lees ook:   Kan je met de boot naar Zuid-Afrika?

Waarom lening vervroegd terugbetalen?

Door het aflossen van het hypothecaire krediet, kan je dit geld niet meer plaatsen op spaarrekeningen met een hoger rendement of ze aanwenden voor andere investeringen, zoals vastgoed of aandelen. Je loopt daarbij dus een potentieel hoger rendement mis.

Hoe werkt vervroegd aflossen?

Als je in één keer de hele persoonlijke lening aflost, wordt de lening opgezegd. Los je alleen deels extra af, dan zijn er twee opties: Je maandbedrag gaat omlaag. De resterende looptijd van de lening blijft dan gelijk en het nog openstaande bedrag wordt opnieuw verdeeld over dit aantal maanden.

Wat met schuldsaldoverzekering bij vervroegde terugbetaling?

​Als u uw lening vervroegd terugbetaalt: u kan uw schuldsaldoverzekering afkopen of behouden als ‘vrije’ schuldsaldoverzekering. Dit betekent dat in geval van overlijden het verzekerde kapitaal wordt uitgekeerd aan de begunstigde en niet aan de kredietinstelling.

Waarom vervroegd aflossen?

Vervroegd aflossen: de voordelen op een rij Een belangrijke reden om vervroegd af te lossen is de extreem lage spaarrente van het moment. De hypotheekrente is een stuk hoger, zodat het voordeliger is af te lossen dan om te sparen. Het zorgt er ook voor dat je minder vermogen hebt voor de vermogensbelasting (box 3).

Lees ook:   Hoe krijg je een scherper gezicht?

Wat is de gemiddelde boeterente?

Het berekenen van de boeterente gaat over het renteverschil tijdens de resterende rentevaste periode. In dit geval is de boeterente (bij benadering) te berekenen als: 5,4% – 1,4% = 4,0% over € 5.000 = € 200 verschil in rente. € 200 / 12 maanden = € 16,67 per maand gedurende de resterende 54 maanden = € 900.

Hoe hoog is boeterente bij Extra aflossen?

Vaak mag je elk jaar een stuk van je hypotheek (meestal 10%) boetevrij aflossen. Los je meer af, dan betaal je een boete. Dit heet boeterente.