Is het beter dan jou of jij?

Is het beter dan jou of jij?

In de meeste gevallen is het aan te bevelen om na een vergrotende trap (zoals jonger, beter, groter) + dan de vorm jij te gebruiken, omdat de zin een onderwerpsvorm vereist. U kunt die vorm vinden door de zin aan te vullen met een werkwoordsvorm.

Wat is verschil tussen je en jij?

Jij is goed als er nadruk op ligt: ‘Niet ik, maar jij zou het doen! ‘ Je is het minder nadrukkelijke alternatief: ‘Het lukt wel, maar je mag altijd helpen. ‘ Je kan ook ‘men’, ‘jou’ of ‘jouw’ betekenen. Je en jij kunnen als onderwerpsvorm meestal door elkaar heen gebruikt worden.

Is als jij goed Nederlands?

‘We kunnen iemand als jij goed gebruiken’ geldt als de juiste vorm. In iemand als jij, een man zoals hij, een minister als zij, mensen als wij, mensen zoals jij en ik, enz. is volgens de taalnorm telkens alleen de onderwerpsvorm van het persoonlijk voornaamwoord juist.

Is het zij wil of zij wilt?

Het werkwoord willen geven we in de derde persoon enkelvoud geen -t: zij wil, wil zij. De vorm zij wilt* (of wilt zij*) is niet correct.

Is het meer dan jou of jij?

Als het voornaamwoord de functie van onderwerp vervult, is jij de correcte vorm. Als het om een lijdend of meewerkend voorwerp gaat, is jou correct. Die dubbele analyse is bijvoorbeeld mogelijk in zinnen met een meewerkend voorwerp.

Heb je of heb jij?

U hebt en u heeft zijn allebei correct. Hetzelfde geldt voor hebt u en heeft u. U kunt uw eigen voorkeur volgen. In taaladviesboeken wordt meestal u hebt geadviseerd, de vorm die overeenkomt met de andere vormen van de tweede persoon enkelvoud: jij hebt, gij hebt.

Is leuker dan of als?

In verzorgde schrijftaal is dan de aan te bevelen vorm na een vergrotende trap (zoals jonger, beter, liever) en na anders en combinaties met ander(e). Als gebruiken we na de woorden even, (net) zo, evenveel, (net) zoveel, hetzelfde en dezelfde.