Is fluoxetine hetzelfde als Prozac?

Is fluoxetine hetzelfde als Prozac?

Antwoord van de apotheker De werkzame stof in Prozac is fluoxetine. Fluoxetine is sinds 1986 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Prozac en het merkloze Fluoxetine. Er is dus geen verschil in werking tussen deze beide middelen.

Welke antidepressiva bij bipolaire stoornis?

Antidepressiva mogen daarom bij een bipolaire stoornis in principe alleen gebruikt worden in combinatie met lithium, carbamazepine of valproaat. Ook worden ze meestal minder lang achtereen gebruikt dan bij een ‘gewone’ depressie.

Welke medicijnen bij bipolaire stoornis?

Een bipolaire stoornis wordt behandeld door of in overleg met een specialistisch team. Bij een ernstige manische episode zijn haloperidol, olanzapine, quetiapine of risperidon de middelen van eerste keus.

Wat gebeurt er als je antidepressiva slikt als je niet depressief bent?

Maar als er niet echt sprake is van een depressie of angststoornis, wordt de patiënt soms alleen maar zieker door het gebruik van antidepressiva. Hij of zij kan namelijk het gevoel van controle en invloed op het eigen leven verliezen.

Waar helpt fluoxetine tegen?

Fluoxetine verbetert uw stemming en vermindert angsten en angstverschijnselen (zoals piekeren, slaapproblemen, prikkelbaarheid en trillen). Bij depressie, angststoornissen (zoals dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis) en de eetstoornis boulimia nervosa.

Wat doet Prozac met je?

Prozac dient alleen gebruikt te worden bij kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar voor de behandeling van episoden van matige tot ernstige depressieve stoornis (in combinatie met psychotherapie) en het dient niet toegepast te worden om andere aandoeningen te behandelen.

Wat zijn de behandelmethoden voor een bipolaire stoornis?

De behandeling bipolaire stoornis bestaat uit een combinatie van medicijnen, voorlichting, zelfmanagement en psychotherapie.

Welke geneesmiddelen zijn Stemmingsstabilisatoren?

De bekendste stemmingsstabilisator is lithium (lees meer bij Ik gebruik lithium). Andere stemmingsstabilisatoren zijn carbamazepine , valproïnezuur , lamotrigine en topiramaat . Deze medicijnen zijn ook bekend als anti-epileptica: medicijnen tegen epilepsie.

Hoe lang duurt het voor fluoxetine werkt?

Als u dit medicijn gebruikt tegen depressiviteit: wees erop bedacht dat het effect van fluoxetine pas na ongeveer zes weken maximaal is en dat u het medicijn daarna nog minstens zes maanden moet blijven gebruiken. Als u eerder stopt heeft u meer kans dat de depressie terugkomt.