Is epilepsie altijd te zien op een EEG?

Is epilepsie altijd te zien op een EEG?

Als je op een eeg niks ziet, wil dat nog niet zeggen dat je geen epilepsie hebt. Als je epilepsie hebt, heb je bij een eerste eeg maar ongeveer 50% kans om die epileptische fenomenen te vangen. Dan kun je nog eens het eeg herhalen, dat gebeurt ook vaak.

Wat zegt een EEG?

EEG is een soort hersenscan, waarbij je de elektrische activiteit van de hersenen meet. Je hersenen geven namelijk elektrische pulsjes af aan je zenuwen, die deze pulsjes naar de spieren in je lichaam vervoeren. Door deze pulsjes regelen je hersenen welke spieren moeten bewegen.

Hoe lang duurt het maken van een EEG?

Soms is het de bedoeling dat iemand in slaap valt. Bij elkaar duurt een onderzoek ongeveer 60 minuten. De patiënt kan daarna weer naar huis.

Hoe zie je epilepsie op EEG?

Het EEG-apparaat meet de elektrische signalen in de hersenen. Wat er gemeten wordt aan elektrische hersenactiviteit wordt op papier geprint. U ziet dan allemaal lijnen naast elkaar met pieken en dalen. Bij een epileptische aanval wordt het doorgeven van deze elektrische signalen verstoord.

Hoe lees je een EEG af?

Een EEG-signaal wordt weergegeven als een aantal grafieken, waarin de gemeten spanning op de verticale as staat en de tijd op de horizontale as. Het uiterlijk van deze grafiek kan informatie geven over de staat waarin de hersenen zich bevinden, bijvoorbeeld of men slaapt, opgewonden of juist ontspannen is.

Kan je hersentumor zien op EEG?

Verder kun je een EEG-onderzoek krijgen als je hersentumor hebt. Dan wordt er gekeken hoe de tumor je hersenactiviteit beïnvloedt. EEG wordt soms ook gebruikt om te kijken of iemand hersendood is. Ook kan EEG worden gebruikt bij mensen die in een coma liggen.

Wat kun je allemaal zien op een EEG?

Bij een EEG of hersenfilmpje kijken we naar de elektrische activiteit van uw hersenen. We plakken bij een EEG onderzoek elektroden op uw hoofd en bij uw hart, en meten zo uw hersenactiviteit.

Wat kun je zien op een EEG?

Kan je epilepsie zien in hersenen?

Soms wordt er bij een scan een afwijking in de hersenen gevonden. Maar soms wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. Bijvoorbeeld omdat de afwijking heel klein is. Kleine afwijkingen kunnen tot epilepsie leiden, zonder dat deze op een scan zichtbaar zijn.

Hoe werkt een EEG?

Hoe werkt een EEG? Hersenactiviteit wordt gemeten met elektroden. Dit zijn kleine metalen plaatjes die via een draadje zijn verbonden met een versterker. De elektroden worden met een pasta of lijm op het hoofd geplakt, los of in een soort badmuts.

Wat is de afkorting EEG?

EEG is de afkorting van elektro-encefalogram. Een EEG is een onderzoek waarbij hersenactiviteit elektrisch wordt gemeten. Het is geen behandelmethode. Elektroden op het hoofd registreren elektrische activiteit (hersengolven) in de hersenen met een frequentie tot 80 Hertz (Hz).

Wanneer is EEG toegepast?

Een EEG wordt toegepast wanneer men iets wil weten over de hersenactiviteit. Het wordt veel gebruikt bij (het vermoeden van) epilepsie, bij beschadigingen in de hersenen als gevolg van beroerte of hersentumor en bij slaap-/waakstoornissen, zoals narcolepsie. Een EEG kan ook worden toegepast indien de patiënt niet bij bewustzijn is.