Is een toga verplicht?

Is een toga verplicht?

Het dragen van een toga is voor advocaten een wettelijke verplichting (artikel 441 van het Gerechtelijk Wetboek). In een Koninklijk besluit van 30 september 1968 wordt bepaald: De toga die de advocaten dragen is van zwarte wollen stof, vooraan gesloten, met wijde mouwen en een witte geplooide bef.

Wat dragen vrouwelijke advocaten?

De mannen dragen voornamelijk een maatpak en de vrouwen een rok met blouse.

Waarom hebben rechters een toga aan?

Rechters dragen een toga om duidelijk te maken dat zij niet als priv├ępersoon beslissingen nemen, maar als vertegenwoordigers van het recht. Het doet er niet toe of de rechter een man is of een vrouw, een korte broek draagt of een mantelpak, katholiek is of moslim.

Waarom dragen advocaten?

We hebben de toga te danken aan Napoleon Bonaparte. Hij bepaalde dat zowel rechters als advocaten een toga moesten dragen, om een rechtszaak zo objectief mogelijk te houden. Het was een gemakkelijke manier om verschillen in rijkdom, afkomst en religieuze uitingen te maskeren.

Hoe duur is een toga?

Elke toga wordt in ons atelier aangemeten en gepast. We hanteren een prijs van 750 euro inclusief btw met alles erop en eraan. Wil je bijvoorbeeld een luxere voering of een biologische stof dan komen er wat tientjes bij. ‘

Heeft een advocaat een toga aan?

De toga komt niet alleen voor in de advocatuur. Het is binnen de rechterlijke macht een veelvoorkomend kledingstuk. Naast de advocaat dragen de rechter, de officier van justitie, de griffier en de raadsheren ook een toga. De toga’s lijken hetzelfde maar dat zijn ze niet.

Wat is de betekenis van een toga?

was oorspronkelijk het nationale gewaad der Romeinen. Later werd het de academische ambtskleding. Tegenwoordig noemt men nog de ambtskleding van hoogleraren, predikanten en juristen toga (zie Toog).

Wat draag je onder een toga?

‘Onder een toga draag je een donkere broek, donkere sokken en donkere schoenen. En een wit overhemd met lange mouwen, waarvan het bovenste knoopje dicht moet, ook al is het benauwd. ‘ Een andere kleur overhemd, een hemd met korte mouwen, bruine schoenen of een lichte broek kunnen dus niet.

Welke beroepen dragen een toga?

Naast de advocaat dragen de rechter, de officier van justitie, de griffier en de raadsheren ook een toga. De toga’s lijken hetzelfde maar dat zijn ze niet. Het kledingstuk wordt ook wel eens gedragen door een predikant. De ambtenaar van de burgerlijke stand en hoogleraren dragen bij specifieke gelegenheden een toga.

Wat moet een advocaat dragen?

Het kledingstuk dat de advocaat aanheeft, is een toga. Een toga is een lange wijde mantel met een opstaande kraag. In het midden aan de achterzijde onder de kraag en aan de bovenkant van de mouwen is de stof geplooid ingenomen. Aan de voorzijde is de toga om de vijf centimeter voorzien van kleine zwarte knoopjes.

Wat draagt een advocaat in de rechtszaal?

De toga komt niet alleen voor in de advocatuur. Het is binnen de rechterlijke macht een veelvoorkomend kledingstuk. Naast de advocaat dragen de rechter, de officier van justitie, de griffier en de raadsheren ook een toga.

Waar is een toga van gemaakt?

De toga is geheel gemaakt van zwarte stof, neerhangende tot ongeveer 10 cm boven de grond, in het midden van de achterzijde onder de kraag, evenals zijwaarts aan de bovenkant van de wijde mouwen, geplooid ingenomen, met aan de onderkant der mouwen omslagen ter breedte van ongeveer 20 cm en aan de voorzijde in het …