Is ECT schadelijk?

Is ECT schadelijk?

ECT is een veilige behandelmethode. Zoals bij iedere behandeling zijn er ook bijwerkingen, en risico’s aan verbonden. Een deel hiervan kan worden toegeschreven aan de bijwerkingen die passen bij een korte narcose.

Waarom tegen ECT?

Bij ECT, ook vaak elektroshocktherapie genoemd, wordt met kleine stroomstoten een soort epileptische aanval in de hersenen opgewekt. ECT wordt vooral toegepast bij mensen met een ernstige depressie, die onvoldoende verbeterd zijn tijdens behandeling met antidepressiva.

Hoe effectief is ECT?

ECT, elektroconvulsietherapie, blijkt in onderzoek de meest effectieve behandeling bij ernstige depressies, zelfs als medicijnen niet werken. De behandeling gebeurt onder narcose, dus als patiënt maak je dat zelf niet mee.

Wat na ECT?

Na behandeling met ECT en het instellen op medicatie is het belangrijk dat de patiënt de kans krijgt aan het nieuwe evenwicht te wennen. Sommige patiënten zijn lang ziek geweest. Ook het lichaam moet vaak herstellen van de ernstige ziekte, wennen aan de opbouw van de antidepressieve medicatie, en heeft veel rust nodig.

Wat als ECT niet helpt?

Periodieke ECT-sessies Doorgaans geven we medicatie na verbetering door ECT om mensen in balans te houden, maar als dat niet lukt kan ECT-behandeling periodiek worden herhaald. Spaans merkt in zijn praktijk dat dit voor een groot aantal mensen belangrijk is.

Hoeveel ECT behandelingen?

Gemiddeld zijn er ongeveer 12 behandelingen nodig, in bijvoorbeeld een frequentie van twee keer per week. Na beëindiging van de ECT krijgt de patiënt opnieuw medicijnen; deze zijn bedoeld om de verkregen verbetering te behouden.

Hoe vaak ECT-behandeling?

Hoe lang duurt een ECT?

Duur behandeling De behandeling duurt meestal zes weken waarin de meeste patiënten twee keer per week een ECT-behandeling krijgen.

Hoe lang duurt ECT-behandeling?

Hoelang duurt een ECT-behandeling?

Hoeveel behandelingen ECT?

Hoe lang duurt ECT?

De behandeling duurt meestal zes weken waarin de meeste patiënten twee keer per week een ECT-behandeling krijgen.

Hoe lang duurt ECT behandeling?

Hoe vaak ECT?

Hoe wordt ECT toegepast? Als behandeling met antidepressiva niet voldoende effect heeft, kan een patiënt met ernstige depressie in aanmerking komen voor elektroconvulsietherapie. ECT wordt meestal tweemaal per week uitgevoerd, meerdere weken achter elkaar.